Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Veliko spajanje reorganizira izgled usluga za energiju vjetra E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 11 Listopad 2013 10:23

Ljudi energiju vjetra povezuju sa proizvođačima vjetroagregata i developerima vjetroelektrana. Ali iza scene se nedavno dogodilo spajanje dviju najvećih servisnih tvrtki u industriji vjetra, čime bi ta nova tvrtka mogla zauzeti preveliki tržišni udio.

Svjetski regulatori su odobrili spajanje kojim su se spojile Norveška tvrtka DNV i GL Grupa iz Njemačke. Ove dvije tvrtke izdaju certifikacijske i druge servise za industriju energetike. U principu je nemoguće naći projekt vjetroelektrane u svijetu na kojoj na neki način nije radila jedna od tih dviju kompanija.

Usluge koje one pružaju idu od predviđanja uvjeta vjetra na potencijalnim lokacijama vjetroelektrana do certifikacije komponenti vjetroagregata za sve, od developera do banaka. Nova tvrtka DNV GL Group će sjedište imati pokraj Osla u Norveškoj. S obzirom da je ova tvrtka specijalizirana u morskom inženjeringu time bi moglo doći do ubrzanog razvoja priobalnih vjetroagregata, njihovih temelja i brodova koji ih prevoze. Postoji zabrinutosti, unatoč tome što su regulatori odobrili spajanje, ali se to ponajviše odnosi na preveliki tržišni udio koji ova nova tvrtka ima, pogotovo u bankabilnim studijama vjetra, i inženjerskim izvještajima. Njihov zajednički udio u certifikaciji vjetroagregata u Europi je prošle godine bio skoro 42%. Suparnici na tom tržištu su im tvrtke SGS iz Švicarske, TUV Nord iz Njemačke, Lloyd Register iz Velike Britanije i American Bureau of Shipping.

Sama GL groupa je već upoznata sa spajanjima, pošto je nastala prije četiri godine spajanjem Garad Hassana iz Britanije i GL-a iz Njemačke. Sam Garad Hassan je prije toga kupio par inženjerskih tvrtki. DNV je također kupovao na tržištu, ali manje, te im je zadnja veća kupovina bila konzultantska tvrtka Kema iz Nizozemske. Osim na energiju vjetra, ovo spajanje će utjecati i na druga energetska tržišta, kao što su nafta i plin te morske industrije. DNV provjerava i projekte Ujedinjenih Naroda kojima se smanjuje emisija ugljičnog-dioksida. DNV GL Group će imati i veći globalni utjecaj pošto će ovime imati veći utjecaj u Aziji i Južnoj Americi.

Izvor: www.nytimes.com

Tags:     vjetroelektrane      norveška      dnv      gl group      garad hassan      vjetroagregat
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?