Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Termoelektrane na ugljen u Njemačkoj, Nizozemskoj i SAD-u se gase zbog vjetroelektrana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 20 Rujan 2013 12:41

U Njemačkoj i drugim dijelovima Europe su tri najveća proizvođača električne energije najavili zatvaranje termoelektrana na ugljen. Tokom zadnja dva tjedna tvrtke kao što su RWE, E.ON i EnBW su najavile zatvaranje više desetaka tisuća megavata elektrana na fosilna goriva zbog utjecaja obnovljivih izvora energije kao što su vjetroelektrane i sunčane elektrane.

RWE, druga najveća elektroprivreda je najavila gašenje 3.100 MW termoelektrana u Njemačkoj i Nizozemskoj, a razmatraju i dodatna gašenja. EnBW pak gasi četiri elektrane (dvije na ugljen, jedna na plin i jednu kogeneraciju) ukupne snage 668 MW. Naveli su da je razlog za zatvaranje brza promjena u energetskom sektoru i to posebno rast obnovljivih izvora koji su marginalizirali termoelektrane, te stoga i smanjili prihode iz istih.

Navigant Research je nedavno procijenio da će zbog utjecaja tržišta i kontrole emisije do 2020. biti zatvoreno 144 termoelektrana u Europi i 137 u SAD-u. To bi bilo  oko 53 GW za Europu i 49 GW u SAD-u.

U Texasu, SAD-u se količina vjetroelektrana udvostručila u zadnjih šest godina, te sada čine 13% proizvodnje električne energije u toj državi. Texas sada spaja svoje vjetroelektrane direktno sa velikim gradovima preko novih prijenosnih dalekovoda ukupne dužine 5.800 kilometara vrijednih 6,8 milijardi dolara koji će biti izgrađeni u potpunosti do prosinca. To je loša vijest za tvrtku Energy Future Holdings, najvećeg proizvođača električne energije u Texasu koji je i do sada bio u problemima a sada će imati i još veće probleme te se očekuje da bankrotira.

Ovakvi izvještaji koji dolaze iz nekoliko izvora diljem svijeta najbolje potvrđuju sve analize koje su pokazale da energija proizvedena iz vjetra i Sunca postaje itekako konkurentna izvorima na fosilna goriva.

Tags:     njemačka      sad      europa      rwe      enbw      fosilna goriva      energija vjetra
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?