Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Budućnost energije vjetra je u proizvodnji bazne električne energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 18 Rujan 2013 15:27

Automatizacija i brzi sustavi kontrole bi mogli učiniti vjetroagregate toliko inteligentnima da proizvode baznu električnu energiju koja je do sada bila rezervirana za nuklearne i termo elektrane. Na ovakvom sustavu trenutačno rade tvrtke Siemens i Freqcon.

Tvrtka Freqcon je razvila kompletni sustav automatizacije za buduće vjetroagregate sa mjenjačkim kutijama. Jedan od glavnih ciljeva je napraviti efikasniji vjetroagregat korištenjem konstantnih kontrola. Još jedan cilj je dodati spremanje energije u obliku litijskih baterija kako bi proizvodnja iz vjetroelektrana bila dispečerska u smislu da proizvodi energiju na poziv dispečera.

Automatizirani sustav radi sa Profinetom koji spaja kontrole centralnog kompjutera sa konverterom preko podatkovnih kablova. Konverter proizvodi sve podatke o komponentama. Frecqonovo sustav onda iz tih podataka radi krivulje za temperature, proizvodnju električne energije i oscilacije. Inverteri se pak integriraju preko tehnologije brze kontrole koji reagiraju unutar 250 milisekundi odnos četvrt tisućinke sekunde. Time se vjetroagregati upravljaju u stvarnom vremenu. Prednosti toga za vjetroelektranu su velike zbog bolje koordinacije svih komponenti. Za to su potrebni posebni podatkovni kablovi – sabirnice.

Freqcon planira ovu kontrolnu tehnologiju za razvoj novog 2,2 MW vjetroagregata. Koristi se program sličan Windowsima u kojem se u stvarnom vremenu programiraju događaji za vjetroagregate. Problem sa današnjim kontrolnim sustavima vjetroagregata je nedostatak standardizacije te je stoga vrlo teško mijenjati same kontrole jer su sve povezane. Ovakvim pristupom se taj problem rješava. Optimizacija rada elektrane bi se radila preko posebnog softvera kojim bi se lagano radile male promjene u načinu rada.

Ovakva automatizacija otvara nove mogućnosti pogotovo za spremanje energije. To bi recimo bilo jako korisno u Kini gdje se često vjetroagregati sagrade nakon čega mjesecima čekaju na spoj na mrežu. U takvim slučajevima bi spremanje energije bilo idealno, a i u slučajevima kada nestane električne energije. Litijske baterije bi se smjestile unutar vjetroagregata te bi imale mogućnost spremanja 200 kWh električne energije po bateriji što je dovoljno za pokrivanje svih potreba samog vjetroagregata. Efikasnost takvih sustava je 90-95%, a u modernim vjetroagregatima s visinom stupa do 149 metara i promjerom 8 metara ima dovoljno mjesta za spremanje 10 MWh električne energije. Životni rok takvih baterija bi se smanjivanjem maksimalnih nivoa punjenja i pražnjenja za 10% mogao produžiti i na 20 godina odnosno 7.000 ciklusa pražnjenja i punjenja. U Njemačkoj se trenutačno razmatra uvođenje zahtjeva da se 10% instalirane snage vjetroagregata mora moći spremiti tokom dva sata.

Najbolji dio novih kontrolnih sustava je to što ne koštaju više od današnjih. Nove inovativne komponente koštaju više, ali druge redundantne komponente nisu više potrebne.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     energija vjetra      vjetroelektrane      frecqon      siemens      automatizacija      vjetroagregati      spremanje energije      baterije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?