Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Dovršena izrada najveće lopatice na svijetu E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 10 Rujan 2013 14:10

Vestas je dovršio izradu prvog prototipa lopatice dugačke 80 metara namijenjene za trenutno najsnažniji vjetroegregat za iskorištavanje energije vjetra na moru, V164-8,0MW. Lopatica je izrađena u centru za istraživanje i razvoj u mjestu Isle of Wight u Ujedinjenom Kraljevstvu, a sada slijedi faza intenzivnih ispitivanja kako bi se osigurao najviši stupanj pouzdanosti.

Vestas-ov uspješan razvoj nove generacije vjetroagregata nastavlja se objavom o dovršetku izrade lopatice dužine 80 metara, najduže lopatice koju je Vestas proizveo, a čija je dužina ekvivalentna dužini devet londonskih autobusa double decker. Površina pokrivanja rotora iznositi će 21.124 m2, što je više od promjera poznate znamenitosti London eye. Sama lopatica izrađena je po već dokazano stabilnom i kvalitetnom strukturalnom dizajnu kalupa.

Kako bi se potvrdila snaga i pouzdanost lopatice, slijedi faza ispitivanja do krajnjih granica koja traje šest mjeseci. Tijekom takvih ispitivanja u centru se simuliraju najteži uvjeti Sjevernog mora koje bi lopatica trebala izdržati u razdoblju od 25 godina.

Vestas-ova lopatica dužine 80 m

Ispitivanje lopatice ključna je faza razvoja vjetroagregata V164-8,0MW, postizanje što sličnijih teških uvjeta na moru osigurava da lopatica, ležišta i druge komponente ostvare željene performanse pri najvišim standardima kakvi Vestas-ovi klijenti i očekuju, izjavio je Anders Vedel, šef odjela za tehnologiju u Vestas-u.

Vestas-ova lopatica dužine 80 m

Prototip vjetroagregata V164-8,0MW biti će postavljen u danskom državnom centru za ispitivanja u mjestu Østerild, u prvoj četvrtini 2014. godine.

 

Izvor: http://www.vestas.com/

Tags:     Vestas      priobalje      offshore      energija vjetra na moru      8 MW      najduža lopatica
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?