Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Korištenje snažnih vjetrova pomaže Havajima u zelenoj revoluciji E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 11 Lipanj 2010 19:18

Kada turisti planiraju odmor na Havajima, uvijek razmišljaju o prekrasnim Pacifičkim plažama koje su osunčane čitave godine i lijepoj prirodi koja ih okružuje. Lokalni žitelji su pak svjesni tamne strane otoka, na kojem su ovisni o skupoj i uvoznoj nafti koja onečišćuje okoliš, a koja daje otprilike 90% Havajskih potreba za energijom.

Kao rezultat činjenice da su u SAD-u najovisnija država o nafti, Havaji su spremno prihvatili zelenu revoluciju koja uključuje energiju vjetra kako bi transformirali način na koji zadovoljavaju svoju postojeću i buduću potrebu za energijom.

Cilj Havaja je 70% čiste energije iz obnovljivih izvora i razvoj svijesti o energetskoj efikasnosti do 2030. Već sada se radi na iskorištavanju snažnih vjetrova koji tu pušu, ali i ostalih obnovljivih izvora energije.

Web stranica (www.hawaiicleanenergyinitiative.org) kaže da sada vjetroelektrane daju zelenu energiju potrošačima na Maui i Big Islandu, a da postoje planovi za instaliranje vjetroagregata na otocima Lanai, Molokai i Oahu.

Kako bi dostigli svoje ciljeve Havaji već sada raspravljaju o postavljanu podmorskih kablova koji bi prenosili električnu energiju između Oahu, Molokaia i Lanai a možda i Mauia s ciljem da se poveća pristup energiji vjetra i drugim obnovljivim izvorima u državi.

Izvor: blog.ewea.org

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?