Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Tvrtka Hybrid Turbine najavila SmartGen sustav za vjetroagregate E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 18 Lipanj 2013 17:28

Tvrtka Hybrid Turbine iz Lafayettea, Colorada u Sjedinjenim Američkim Državama je objavila svoj SmartGen hibridni sustav vjetroagregata koji može koristiti bioplin.

Ovaj dizajn, za koji se čeka patent, troši bioplin ili prirodni plin za pokretanje generatora vjetroagregata tokom cijelog dana u slučaju da vjetar ne puše, a može se koristiti na vjetroagregatima do veličine od 4 MW.

Prema riječima Predsjednika Hybrid Turbinesa Nicka Verinija, veliki vjetroagregati čak i u područjima sa dobrim potencijalom vjetra rade punom snagom samo oko 30% vremena zbog varijabilnosti vjetra. Preko SmartGen sustava koji se može ugraditi i u postojeće vjetroagregate se energija može proizvoditi po nazivnoj snazi preko 8000 sati godišnje. Ovaj dizajn se može ukomponirati i u nove već postavljene vjetroagregate.

SmartGen sustav koristi turbo-kompresor na zemlji za komprimiranje zraka, te se onda taj komprimirani zrak koristi za pokretanje zračnog motora koji je spojen sa generatorom vjetroagregata direktno. Komprimirani zrak se koristi jer je siguran, nezapaljiv i efikasan u kombinaciji sa turbo zračnim motorom.

Ako bi se za sustav koristio bioplin, onda SmartGen u potpunosti koristi obnovljive izvore energije, a ako se pak uzme prirodni plan onda je proizvedena energija dvostruko čistija od termoelektrane na ugljen.

Izvor: www.worldofcogeneration.com

Tags:     vjetroagregat      smartgen      sustav      sjedinjene američke države      hybrid turbines      plin      vjetar
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?