Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Gamesa odgodila razvoj vjetroagregata snage 5,5 MW E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 18 Lipanj 2013 13:37

Gamesa je na neodređeno odgodila razvoj vjetroagregata snage 5,5 MW namijenjenog za kopnenu upotrebu i za more, koji je najavila krajem 2012. godine.

GamesaU razgovoru za portal Windpower Monthly, Gamesa-in glasnogovornik potvrdio je kako kompanija više ne radi na razvoju vjetroagregata snage 5,5 MW, već se koncentrirala na vjetroagregat snage 5 MW koji se trenutno razvija na Kanarskim otocima.

Namjera o razvoju vjetroagregata snage 5,5 MW bila je objavljena u listopadu prošle godine, kada je glasnogovornik kompanije, Ignacio Martin, najavio predstavljanje vjetroagregata snage 2,5 i 5,5 MW, namijenjenih za kopno i more, za drugu i četvrtu četvrtinu 2014. godine, što je bio dio novog strateškog plana kompanije.

Iz kompanije nisu dali određen razlog zbog kojeg je razvoj obustavljen, no objavili su kako će vjetroagregat snage 5 MW, koji je u početku bilo namijenjen samo za kopno, biti namijenjen i za more. Taj vjetroagregat nasljednik je vjetroagregata snage 4.5 MW, dizajniranog za srednje brzine vjetra. Oba vjetroagregata imaju rotor promjera 128 metara.

Uz odgađanje razvoja vjetroagregata snage 5,5 MW, Gamesa je najavila i dugoročno odgađanje razvoja vjetroagregata snage 7-8 MW, namijenjenih za more, čije predstavljanje prototipa je bilo očekivano u 2014. godini.

 

Izvor: http://www.windpowermonthly.com/

Tags:     Gamesa      kopno      offshore      more      razvoj vjetroagregata      5 MW      7MW      8MW
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?