Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

LM Wind Power razvija inteligentne lopatice koje bi trebale predvidjeti vremenske uvjete E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 04 Lipanj 2013 20:36

Danski proizvođač lopatica LM Wind Power je objavio istraživački projekt za razvoj „inteligentnih“ lopatica čiji je cilj smanjiti troškove energije vjetra.

Bežični senzori u lopaticama će predviđati vremenske uvjete te automatski računati kako ostvariti najveću iskoristivost energije vjetra uz minimalno opterećenja za vjetroagregat. Clause Byskov, glavni menadžer za inženjerske sustave u LM Wind Poweru je rekao da će lopatica inteligentno odrediti kako vjetar na nju utječe, te će onda obavijestiti ostatak vjetroagregata kako da radi optimalno. Fokus istraživanja će biti stavljen na to kako da lopatice predvide vremenske uvjete, a cilj je da se postave veće lopatice bez potrebe za jačanjem strukture vjetroagregata. Time bi se smanjila cijena proizvedene energije. Projekt bi trebao biti gotov za tri i pol godine kada se i očekuju prve takve lopatice na tržištu.

Projekt je vrijedan 8,7 milijuna eura, a podržava ga Danish National Advanced Technology Foundation fond za razvoj. Osim LM Wind Powera na projektu surađuju i tvrtke PolyTech i KK-electronic te istraživački tim iz Sveučilišta Aalborg u Danskoj.

Izvor: www.windpowermonthly.com

Tags:     lm wind power      danska      lopatice      energija vjetra      inteligentne
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?