Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Novi rekordi proizvodnje iz solara i vjetra u Njemačkoj E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 22 Travanj 2013 16:59

Vjetar i solar su u Njemačkoj prošli tjedan ostvarili rekordnu proizvodnju od 36 GW oko podneva čime su nadmašili proizvodnju iz ugljena i prirodnog plina. Očekuje se da će rekord biti uskoro nadmašen.

Ovaj rekord je bio drugi unutar istog tjedna za solar, te se po tome vidi da će se ovi rekordi konstantno mijenjati tokom ove godine. Solar i vjetar se u proizvodnji inače najčešće nadopunjuju, ali su se prošli tjedan praktički poklopili, i to u podne kada je u pogonu bilo nekih 16 GW vjetroelektrana, a solarnih elektrana skoro 20 GW. Pošto je bio radni dan proizvodnja iz termoelektrana na ugljen je pala ispod 28 GW, a iz termoelektrana na prirodni plin je bila oko 1,3 GW. Nuklearne elektrane su proizvodile od 9,1-9,2 GW.

Cijena električne energije je stoga jučer u pojedinim trenucima pala ispod centa po kWh. Kada počne ljeto očekuje se i veća količina proizvodnje iz solara, čime će cijena električne energije na tržištu biti iznimno niska. Već sada bi se za prvi sunčani vikend kada je potrošnja električne energije oko 50 GW moglo dogoditi da proizvodnja iz konvencionalnih izvora padne na oko 15 GW, ne uključujući izvoz.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     vjetar      solar      njemačka      proizvodnja      električna energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?