Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Prema Bloombergu Vestas i GE su predvodili proizvođače vjetroagregata u 2012. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 20 Travanj 2013 10:27

General Electric (GE) i Vestas su bili predvodnici kod proizvođača vjetroagregata u svijetu prošle godine koja je bila rekordna sa 48,4 GW instaliranih vjetroagregata prema izvještaju Bloomberg New Energy Financea.

GE je dostignuo ovaj rezultat zbog jakog tržišta u SAD-u gdje je instalirana rekordna količina vjetroagregata, uslijed toga što su isticali njihovi PTC poticaji. Time je GE dostigao Vestas, a čak 96% njihovih vjetroagregata je u ušlo u pogon u SAD-u. Osim GE-a je SAD bio najveće tržište i za neke Europske proizvođače kao što su Siemens i Gamesa. Čak i Vestas koji je isporučio vjetroagregate na najviše svjetskih tržišta je 40% njih isporučio u SAD prošle godine.

S druge strane Kinesko tržište je palo 18% prošle godine, čime je četiri najvećih kineskih proizvođača vjetroagregata palo na donji dio top 10 ljestvice najvećih proizvođača na svijetu. Oni naime čak 99% svojih vjetroagregata isporučuju unutar svoje države.

Ove godine Bloomberg pak očekuje veću stabilnost i rast tržišta Kine, te pad američkog tržišta, a ujedno bi s time u poretku trebali skočiti kineski proizvođači.

U svjetskim okvirima je 10 najvećih proizvođača isporučilo 33,5 GW, odnosno 70% ukupne instalirane snage vjetroagregata.  Prema Bloombergu 10 najvećih proizvođača prošle godine su bili: GE i Vestas sa 11,8%, Siemens je bio treći sa 11%, Enercon četvrti sa 7,2%, Suzlon/Repower peti sa 6,6%, Gamesa šesta sa 6,4%, a ostala četiri mjesta u top 10 drže Godlwind, Guodian United Power, Sinovel i Sewind iz Kine.

Što se tiče tvrtka vlasnika vjetroelektrana prošle godine je kineski Guodian Corporation preuzeo vodeću poziciju od Španjolske elektroprivrede Iberdrola. Guodian ima 13,7 GW vjetroelektrana, dok Iberdrola ima 13,3 GW, a očekuje se povećanje razlike zbog toga što je Iberdrola smanjila razvoj projekata vjetroelektrana na uštrb drugih sektora energetike. U top 20 vlasnika vjetroelektrana prema Bloombergu ima devet Europskih tvrtki, osam Kineskih i tri Američke, te zajednički drže 108 GW, odnosno 40% ukupne svjetske instalacije od 280 GW. Guodian pri tome drži 4,9% tržišta, Iberdrola 4,8%, NextEra Energy iz SAD-a ima 3,7%, na četvrtom i petom mjestu su Kineske tvrtke Huaneng Group i Datang Corporation, a top 10 zatvaraju Europske tvrtke Edp iz Portugala, Acciona iz Španjolske, Njemački E.On, Talijanski ENEl i Francuski EDF. Što se tiče rasprostranjenosti na tržištima, Europske tvrtke su najraširenije na međunarodnim tržištima dok Kinezi i Amerikanci uglavnom razvijaju na svojim tržištima.

Izvor: http://about.bnef.com

Tags:     general electric      vestas      bloomberg      vjetroagregat      ge      sad      europa      kina      siemens
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?