Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Vjetroagregat Bluenergy Solarwind E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 04 Travanj 2013 17:10

Bluenergy Solarwind nova je vrsta malog vjetroagregata sa vertikalnim osima koji u sebi imaju integrirane solarne ćelije. Na taj način istovremeno se iskorištava energija vjetra i energija Sunca, što ovaj vjetroagregat čini jednim od najučinkovitijih malih vjetroagregata.

Bluenergy solarwindSolarne ćelije, obrađene fluorpolimernim procesom, mogu iskorištavati sunčevu svjetlost pod bilo kojim nagibom, te mogu biti postavljene na neravne površine, što omogućava potpuno prekrivanje neke površine solarnim ćelijama. Na taj način kod dvoosnog vjetroagregata ćelijama su u potpunosti prekrivene lopatice, kušićte i stup.

Vjetroagregat Bluenergy Solarwind proizvodi električnu energiju već pri brzinama vjetra od 6.44 km/h, a dizajniran je na način da može podnijeti i brzine vjetra do 144.84 km/h. Trenutno su dostupni vjetroagregati snage 2,5 i 8 kW, a glavni dijelovi vjetroagregata su dvije vertikalne lopatice obložene solarnim ćelijama, generator, sustav pretvorbe električne energije iz solarnih ćelija, inverter i podnožje, odnosno sustav za sidrenje vjetroagregata.

Osnovna ideja kompanije Bluenergy je da solarne ćelije ne bi trebale biti fiksno smještene na ravnu plohu i obložene aluminijem, kao što su konvencionalni solarni paneli. Njihove ćelije obložene su slojevima čistog fluorpolimera (čisti film), što pruža nove mogućnosti i prednosti u njihovoj proizvodnji i upotrebi. Takav sloj je otporan na prašinu, nečistoću i udarce, te ne reflektira svjetlost već stvara polje koje „hvata“ zračenje iz svih kuteva i usmjerava ga na same ćelije bez dodatne upotrebe optike ili sustava praćenja Sunca. Postavljanje solarnih ćelija na lopatice vjetroagregata povećava proizvodnju za oko 30-35%, te omogućava proizvodnju električne energije i u razdobljima kada vjetra nema.

Neke od prednosti ovakvog vjetroagregata su:

  • ne proizvodi nikakvu buku,
  • iskorištava vjetar iz svih smjerova,
  • radi pri laganim povjetarcima, kao i pri turbulentnijim vjetrovima,
  • lopatice se pri vrtnji hlade, što povećava učinkovitost fotonaponskih ćelija,
  • lopatice su spojene paralelno, što stvara manje gubitke i omogućava sigurnije i pouzdanije spojeve,
  • lopatice se slažu u dijelovima sastavljenim od duplog U-profila, što omogućava odabir različitih visina vjetroagregata,
  • solarne ćelije iskorištavaju svijetlost pod svim kutevima,
  • proizvodi oko 50% više električne energije od tradicionalnih vjetroagregata s horizontalnim lopatcama, te ima veću iskoristivost pri malim i velikim brzinama vjetra,
  • jednostavan je za prijevoz i za sklapanje,
  • troškovi proizvodnje, postavljanja, održavanja, osiguranja  i popravaka su niski.

 

Izvor: http://www.bluenergyusa.com/

Tags:     mali vjetroagregati      vertikalne lopatice      solarne ćelije      Bluenergy Solarwind      inovacije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?