Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Vestas i GE vodeći proizvođači na tržištu vjetra u dvije različite studije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 27 Ožujak 2013 23:18

Vestas i GE su već neko vrijeme u utrci za poziciju lidera na svjetskom tržištu vjetroagregata, pri čemu se dvije različite studije ne slažu oko toga koji je proizvođač bio na vrhu prošle godine.

Prema istraživačima iz Make Consultinga Vestas je uzeo 14,6% tržišta prošle godine, ispred GE-a sa 13,7%. S druge strane prema BTM Conusltu GE je imao udio od 15,5% ispred Vestasa sa 14%, te je time potvrđen njihov preliminarni rezultat od prije mjesec i pol o kojem smo pisali. Oba istraživanja su stavila Siemens na treće mjesto.

Ovi različiti rezultati pokazuju koliko je kompetitivno postalo tržište vjetroagregata, pri čemu je Američkom GE-u uvelike pomoglo povećanje broja projekata u SAD-u, gdje su developeri htjeli iskoristiti poticaje koji su bili pred istekom, ali su na kraju ipak produženi. BTM tvrdi da je prošle godine instalirano 45 GW novih vjetroelektrana pri čemu je SAD instalirao 13 GW, te je time preuzeo prvo mjesto na ljestvici zemalja. Make Consulting je pak objavio da je borba za prvo mjesto trajala do zadnjeg trenutka, te da su Kineski proizvođači pali u poretku zbog 26% smanjenja instalacija u Kini.

Po BTM-u rast u broju instalacija je bio 7,8%, više nego 2011., ali još uvijek manje od petogodišnjeg prosječnog rasta od 17,8%. BTM je smanjio svoja predviđanja o instaliranoj snazi tokom idućih pet godina i to za 10% na 242 GW. To bi otprilike bilo 85% od trenutačne instalirane snage od 286 GW. Predviđanja su ponajviše smanjena zbog izazovnih uvjeta na tržištima u SAD-u, Kini, Italiji i Španjolskoj.

Make je u svom izvještaju Siemensu dao 10,8% tržišta, dok je BTM objavio udio od 9,5%. Prema Makeu četvrta je Gamesa sa 8,2%, Enercon peti sa 7,8%, Suzlon šesti sa 6,5% dok su od sedmog do desetog mjesta Kinestke tvrtke i to Goldwind, United Power Technology, Sinovel i Mingyang. U BTM-ovom izvještaju je pak Enercon četvrti, Suzlon peti a Gamesa šesta, dok su Kineske tvrtke na istim mjestima.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     vestas      ge      vjetroelektrane      make consulting      btm      instalacije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?