Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Ostvarene nove rekordne proizvodnje iz energije vjetra u Velikoj Britaniji, Danskoj i SAD-u E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 27 Ožujak 2013 09:07

U Velikoj Britaniji je prošli tjedan energija vjetra proizvela više od 5 GWh električne energije tokom perioda od 48 sati, što je bilo doovljno da se pokrije više od 10% potreba za električnom energijom u toj državi.

Osim toga je ostvarena i rekordna snaga vjetroelektrana u mreži tokom perioda od pola sata, te je iznosila 5.296 GW. Ovi podatci dolaze od Elexona koji prati prosječnu proizvodnju iz pojedinih izvora tokom pola sata. Prema Elexonovim podatcima, proizvodnja od prosječnih 5 GW po satu je bila ostvarena od 21.3 uvečer do jutanjih sati 24.3. Prema Mariai McCaffrey, CEO-u Renewable UK-a ovo pokazuje da je vjetar stabilan i siguran izvor električne enrergije, te da vjetar proizvodi električnu energiju tokom hladnih dana unatoč tome što mnogi tvrde da nisu stabilan izvor u hladnim uvjetima s ledom.

S druge strane, ranije ovaj mjesec su Danski vjetroagregati proizvodili skoro 4 GW snage te im je time falilo samo 800 MW da u tom trenutku pokriju potrebe za električnom energijom cijele države.

U SAD-u je pak ERCOT (elektroprivreda Texasa) ponovno ostvario rekordnu proizvodnju iz vjetroelektrana, i to u 19:00, 09.02. a ona je tada iznosila 9.481 MW, što je skoro 28% potreba za električnom energijom. Time je uvelike nadmašen prijašnji rekord postavljen nekoliko tjedana ranije, a koji je iznosio 8.667 MW. Osim toga je i u Xcel Energyjevoj regiji Upper Midwest proizvodnja iz vjetra iznosila 1.713 MWh tokom večeri 17.02 čime je pokriveno 12% potreba u to vrijeme.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     energija vjetra      vjetroelektrane      velika britanija      danska      sad
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?