Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Energija vjetra u SAD-u ekonomičnija od nuklearne energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 13 Ožujak 2013 19:10

Bloomberg je u ponedjeljak objavio da je proizvodnja iz energije vjetra u SAD-u toliko jaka, da bi uskoro ozbiljno mogla nagristi državne sektore nuklearne energije i ugljena.

Priča koju je objavio Bloomberg je nastala intervjuiranjem stručnjaka u elektroprivredi o statusu Američkog energetskog sektora, nakon što je industrija vjetra samo prošle godine narasla za 25 milijardi dolara. Prošle godine je zabilježen ogroman rast u instaliranim vjetroagregatima (13.124 MW) zbog toga što je glavni Američki poticaj PTC za energiju vjetra isticao. U međuvremenu je on produžen. S ovoliko novih vjetroelektrana je stavljen dodatni pritisak na cijenu električne energije koja je zbog prirodnog plina već bila niska, a sada je još niža (najmanja u zadnjih deset godina).

Howard Learner, izvršni direktor  Environmental Law and Policy Centera u Chicagu je izjavio da su energija vjetra i prirodnog plina ekonomičniji od nuklearne energije na tržištu električne energije u regiji Midwestern. U toj regiji je tržišna cijena električne energije pala za 40%. Zbog toga je već bankrotirala jedna termoelektrana na ugljen od Edison Internationala.

Bloomberg je prošli mjesec objavio analizu prema kojem je električna energija iz nove vjetroelektrane 14% jeftinija od termoelektrane na ugljen i 18% od termoelektrane na plin u Australiji. Ta analiza je i pokazala da nova vjetroelektrana u Australiji može isporučivati električnu energiju za 61 €/MWh, nova termoelektrana na ugljen za 109 €/MWh, a nova termoelektrana na plin za 89 €/MWh. Time je još jednom potvrđeno da su priče o skupoći obnovljivih neosnovane i da je vrijeme za promjene u ekonomiji proizvodnje električne energije.

Izvor: www.ewea.org

Tags:     energija vjetra      nuklearna energija      ugljen      bloomberg      sad      vjetroagregati
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?