Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Agile wind power E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 13 Veljača 2013 22:58

Agile wind power je švicarska tvrtka koja razvija novu generaciju tehnologija za proizvodnju energije iz energije vjetra. Jednostava, ali vrlo zanimljiva konstrukcija njihovih vjetroagregata nosi naziv AGILE-turbine.

AGILE-turbine je novi dizajn vjetroagregata većih dimenzija sa vertikalnom osi vrtnje. Karakterizira ga sporo rotirajući sustav koji koristi aerodinamičke sile uzgona i otpora, te vrlo jednostavne komponente koje je jednostavnije i ekonomičnije proizvesti od komponenti za konvencionalne vjetroagregate.

AGILE-turbine

Postojeći vjetroagregati sa vertikalnim osima malih su dimenzija, snage do 50 kW, pa je AGILE bliži i konkurentniji tradicionalnim vjetroagregatima sa horizontalnim osima vrtnje, iako njegova snaga iznosi tek 0.5 MW. Neke od prednosti ovog vjetroagregata su: veća energetska iskoristivost uz manji ekološk otisak, jeftiniji troškovi proizvodnje, sklapanja i održavanja, lakši pristup svim komponentama, učinkovito iskorištavanje energije vjetra duž cijele visine i iz svih smjerova, te niži očekivani troškovi po instaliranom kW.

Prva ideja o ovakvom tipu vjetroagregata velikih dimenzija nastala je 2006. godine, te je već nakon prvih mjerenja na manjim prototipovima dokazano da ovakav vjetroagregat, na istoj površini, može proizvesti dvostruko više energije od konvencionalnog vjetroagregata sa 3 lopatice. Tijekom 2008. i 2009. godine izrađen je AGILE manjih dimenzija, visine i promjera oko 3 metra, te je podvrgnut mjerenjima i ispitivanjima u centru RUAG Aerospace, koja su donjela jednako dobre rezultate.

Ispitivanje AGILE-turbine

Nakon 6.000 radnih sati osnovana je kompanija Agile Wind Power AG s ciljem razvoja i konstrukcije prvog funkcionalnog prototipa AGILE-turbine. Završetkom svih priprema i mjerenja prošle je godine izrađen prvi, u potpunosti funkcionalan, prototip ovog vjetroagregata, a sve zahvaljujući financijskoj podršci od strane Stadtwerk Winterthur's „Klimafonds“. U dosadašnjih 15.000 radnih sati na cijelom projektu financijski je sudjelovalo nekoliko kompanija i privatnih fondova, a do sada je uloženo oko 2,5 milijuna CHF.

Komercijalizacija vjetroagregata AGILE-turbine odvija se u tri faze, te je trenutno u drugoj fazi koju čini razvoj i industrijalizacija tipa A12, koji bi, kroz treću fazu, trebao biti pušten na tržište 2015. godine. Treća faza uključuje i razvoj dodatna dva tipa vjetroagregata – A24 i A30.

Agile Wind Power

 

Izvor: http://www.agilewindpower.com/

Tags:     AGILE      Agile Wind Power      vertikalne osi      prototip      Švicarska
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?