Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Preliminarni rezultati pokazuju da je GE postao vodeći proizvođač vjetroagregata na svijetu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 13 Veljača 2013 21:38

BTM Consult je objavio preliminarni pregled svjetske instalirane snage vjetroagregata u 2012., koji pokazuje nešto što se nije dogodilo 12 godina, a to je da Vestas više nije prvi na ljestvici.

Prema BTM Consultu, koji je dio Navigant-ovog Global Energy Practice-a, GE je prošle godine preuzeo vodeću poziciju u instaliranoj snazi vjetroagregata. Iako nisu dane specifične brojke, BTM je potvrdio da je to bila „čista pobjeda“ za GE, a ne razlika od pedestak MW-a.

Puni izvještaj će biti izdan krajem ožujka, a ovo je pregled preliminarnog poretka:

  1. GE Wind – 2011. bio je treći na listi, a prošle godine su imali tri četvrtine poslova u SAD-u
  2. Vestas – još od 2000. je bio prvi
  3. Siemens – veliki skok sa devetog mjesta pretprošle godine, djelomično zbog SAD-a, a djelomično zbog dominacije u priobalnom sektoru
  4. Enercon – s petog došao na mjesto iznad, posebno jak na domaćem tržištu (Njemačka); te dobrim rezultatima na tržištima izvan SAD-a i Kine
  5. Suzlon grupa – porast za jedno mjesto zbog nove tvrtke-kćeri RePowera
  6. Ostali u top 10: Goldwind (drugi pretprošle godine), United Power, Sinovel i Mingyang. Gamesa koja je prije bila unutar top pet je zbog ovisnosti o Kini i domaćem (Španjolskom) tržištu ispala iz top 10.

 

Promjena na vrhu je prilično važna, jer je do sada Vestas bio tvrtka koju treba stići. S druge stane uspjeh GE-a se ponajviše može pripisati domaćem tržištu SAD-a, koje ove godine vjerojatno neće biti tako jako. Razlog tome je što su prošle godine isticali poticaji i nije se znalo da li će biti produženi, te je i razvoj projekata bio malo zakočen. U međuvremenu je došlo do produžetka poticaja u SAD-u, te se stoga očekuje da bi ove godine Vestas i Siemens mogli obići GE.

Drugi trendovi u izvještaju BTM-a su ovi:

  • nesigurnost poticaja utječe na mnoga ključna tržišta: SAD, Europa (Španjolska, Italija, Francuska, Portugal, Velika Britanija). Unatoč tome ostvarena je rekordna instalacija prošle godine ponajviše zbog Kine i SAD-a
  • odgoda plaćanja elektroprivredi proizvođačima električne energije u Indiji (do 14 mjeseci) i Kini (do dvije godine) smanjuju tok novca kroz cijeli proces pogona vjetroelektrana
  • manjak gradnje novih dalekovoda na kopnu (Kina, Brazil, Meksiko, Njemačka, SAD) i priobalnih kablova (Njemačka). Veliko pitanje:  tko je odgovoran za gradnju – da li je to problem državne regulacije ili na razini regije? Ovo pitanje neće biti odgovoreno uskoro, te će koštati puno sredstava prilikom brzine razvoja projekata.
  • napredak u faktoru opterećenja novih vjetroagregata spušta nivelizirani trošak proizvodnje električne energije (LCOE), ali se isto događa i sa prirodnim plinom. Troškovna isplativost vjetroelektrana na kopnu se stoga očekuje oko 2017., ali je priobalni vjetar još nekoliko koraka udaljen od konkurentnosti.

 

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     btm consult      vjetroagregati      ge      vestas      siemens      enercon      proizvođači
 
Komentari (1)
vetrogenerator do 10kw
1Četvrtak, 14 Veljača 2013 12:45
nebojsa
interesuje me rotor vetrogeneratora moze li se nabaviti i koja bi cena bila

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?