Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Svjetska energija vjetra imala solidan rast u 2012. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 11 Veljača 2013 20:05

Kina i SAD su bili tržišni lideri za vjetroelektrane prošle godine sa nešto više od 13 GW instalirane snage vjetroelektrana.

GWEC (Svjetsko vijeće za energiju vjetra) je danas objavio statistiku za tržište od prošle godine, koje pokazuje da je tržište naraslo skoro 10% u odnosu na godinu prije. Rekordna godina za SAD i usporenje tržišta Kine znači da su ove dvije države praktički izjednačene na vrhu u 2012. Osim SAD i Europska tržišta su imala vrlo jaku godinu, te iako je Azija ostala na prvom mjestu, Sjeverna Amerika i Europa su se jako približile.

Kada se gleda Azijsko tržište, Kina i Indija su malo usporile, sa godišnjom instaliranom snagom od 13,2 GW za Kinu, odnosno 2,3 GW za Indiju. Unatoč tome se očekuje daljnja dominacija Azije na svjetskom tržištu vjetroelektrana. Japan i Južna Koreja su prošle godine instalirale manje od 100 MW, i to 88 odnosno 76 MW.

Sjedinjene Američke Države su zbog isteka njihovog PTC-a instalirale više od 8.000 MW u četvrtom kvartalu prošle godine, čime su se zaustavile na 13.124 MW u 2012. Ove godine se očekuje usporavanje tržišta SAD-a, ali ne toliko koliko se očekivalo, zbog toga što je PTC poticaj produžen u posljednjem trenutku. Kanada je isto imala solidnu godinu sa 935 MW, a Meksiko je instalirao 801 MW čime je udvostručio svoju snagu na ukupno 1.370 MW, čime je postao dvadeset i četvrta država sa više od 1.000 MW vjetroelektrana.

Europska tržišta predvođena Njemačkom i Velikom Britanijom, uz iznenađujući doprinos „novih tržišta“ Švedske, Rumunjske, Italije i Poljske su instalirala 12,4 GW vjetroelektrana, čime je postignut novi rekord. Ipak, zbog financijske krize je ova godina prilično nesigurna, ali zbog ciljeva Europe do 2020. ne očekuje se nikakav krah tržišta. Europa je i dalje predvodnik priobalnog tržišta sa 1.166 MW, čime drže više od 90% svjetskog tržišta, jer je ukupna veličina tržišta bila 1.293 MW.

Brazil je predvodio relativno mirnu Latinsku Ameriku sa 1.077 MW vjetroelektrana, čime je došao na ukupno 2.500 MW, a Australija je bila jedina koja je postavila nove vjetroelektrane u regiji Pacifik, i to 358 MW za ukupnu snagu od 2.584 MW.

Regija MENA je također imala tihu godinu, te je u Tunisu dovršena samo jedna vjetroelektrana snage 50 MW, dok je u podsaharskoj Africi u komercijalni pogon ušla prva vjetroelektrana, i to u Etiopiji snage 52 MW.

Na razini svijeta je prošle godine instalirano 44.711 MW vjetroelektrana, a ukupna snaga je došla na 282.430 MW. Prema tome ove godine bi trebala biti nadmašena granica od 300 GW vjetroelektrana diljem svijeta.

Izvor: www.gwec.net

Tags:     energija vjetra      svijet      vjetroelektrane      europa      kina      sad      azija      njemačka
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?