Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Energija vjetra u Australiji jeftinija od ugljena i plina E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 07 Veljača 2013 21:00

Prema podacima koje je prikupio Bloomberg, proizvodnja energije iz energije vjetra u Australiji, najvećem izvozniku ugljena na svijetu, jeftinija je od proizvodnje energije iz fosilnih goriva.

Vjetroelektrane.comU izvješću izdanom od strane Bloomberg New Energy Finance, nova vjetroelektrana proizvodi električnu energiju po cijeni od 80 AUD/MWh, dok MWh proizveden u novoj elektrani na ugljen iznosi 143 AUD, te 116 AUD proizveden u elektrani na plin. U iznose su uključene i naknade za emisije stakleničkih plinova.

Proizvodnja električne energije iz fosilnih goriva postaje sve skuplja zbog naknade za emisiju stakleničkih plinova, koju je vlada uvela prošle godine, većih ekonomskih troškova i porasta cijene prirodnog plina. U odnosu na 2011. godinu proizvodnja iz energije vjetra smanjena je za 10%, a proizvodnja iz sunčevih sustava za 29%, što je rezultat nižih troškova opreme.

Činjenica da je energija vjetra jeftinija od ugljena i plina u jednoj od zemalja sa najvećom količinom fosilnih goriva pokazuje da čista energija obećava preobrat u gospodarstvu, izjavio je Michael Liebreich, izvršni direktor u Bloomberg New Energy Finance.

Iako energija vjetra postaje konkurentna, da bi dosegla 20% obnovljivih izvora energije do kraja desetljeća, Australija mora poticati investiranja. Najveći kineski proizvođač vjetroagregata, komapanija Xinjiang Goldwind Science & Technology Co., u prosincu je najavio plan novih projekata u Australiji, a kompanija Vestas je u studenom najavila kako očekuje da će pokriti više od 50% australskog tržišta energijom vjetra.

Prošle je godine Australija uvela naknadu od 23 AUD po toni stakleničkih plinova s ciljem smanjenja upotrebe fosilnih goriva i borbe protiv klimatskih promjena. Očekuje se da bi se do 2030. godine cijena plina u Australiji mogla utrostručiti.

Kompanija AGL Energy Ltd., najveći australski developer projekata obnovljivih izvora energije, u studenom je najavila kako očekuje da će vjetroelektrana Macarthur započeti s radom ovaj mjesec, a u listopadu je obustavila razvoj prve faze elektrane na plin, snage 1.000 MW, procijenivši da neće biti ekonomski isplativa.

Predvođeni hidroenergijom i energijom vjetra, obnovljivi izvori energije činili su 8,7 % ukupne proizvodnje električne energije u Australiji u 2010. godini, te 9.6 % u 2011. godini.

 

Izvor: http://www.bloomberg.com/

Tags:     izvješće      Bloomberg      Australija      cijena energije      konkurentnost      Vestas      Goldwind      2030.
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?