Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Energija vjetra dovoljna za rasvjetu u svim španjolskim kućanstvima E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 04 Veljača 2013 17:13

U siječnju je španjolska proizvodnja električne energije iz energije vjetra ostvatila 6 TWh, što je dovoljna količina za napajanje gotovo svih rasvijetnih tijela u španjolskim kućanstvima.

Vjetroelektrane.comPrema podacima o mreži, dobivenim od strane operatera Red Electrica de Espana, količina od 6 TWh proizvedena je prošli utorak u razdoblju između 15 i 16 sati prema lokalnom vremenu.

Od 1. studenog energija vjetra najzastupljenija je tehnologija u elektroenergetskom sustavu, a poslijednji put kada je neka tehnologija dostigla 6 TWh proizvodnje mjesečno bilo je 2010. godine sa plinskim turbinama u sklopu kombiniranog ciklusa.

Proizvodnja iz energije vjetra u siječnju je dosegla 6,214 TWh, što čini jednu četvrtinu ukupne španjolske potrošnje, čime je ovaj sektor premašio proizvodnju iz nuklearne energije i elektrana na ugljen. Također, to je najviše što je ijedan sektor proizveo u poslijednja tri mjeseca.

Prema EWEA-inom izvješću za 2011. godinu, Španjolska je bila druga zemlja u Europi po instaliranoj snazi vjetroagregata, te je imala 23% ukupnih postavljenih kapaciteta u Europskoj uniji, odnosno 21,7 GW vjetroelektrana. Na prvom mjestu bila je Njemačka sa 31% (29,1 GW), dok su na trećem, četvrtom i petom mjestu bile Francuska, Italija i Ujedinjeno Kraljevstvo sa 7% udjela.

U izvješću izdanom od strane GWEC-a stoji kako Španjolska ima značajan tehnički i gospodarski potencijal za energiju vjetra na kopnu, te bi do 2020. godine mogla doseći 100 GW instalirane snage, te 150 GW do 2030. godine. Španjolski nacionalni ciljevi za 2020. godinu iznose 35 GW.

 

Izvor: http://www.ewea.org/

Tags:     Španjolska      energija vjetra na kopnu      rekordna proizvodnja      2020.      6TWh      EWEA      GWEC
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?