Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Prva aukcija Talijanske feed-in-tarife za vjetroelektrane neuspješna E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 17 Siječanj 2013 22:20

U Italiji je održana prva aukcija feed-in-tarifa (FIT) koja je proglašena neuspješnom od strane Talijanskog udruženja za energiju vjetra ANEV.

U aukciji je sudjelovalo samo 18 projekata ukupne snage 442 MW. Prijavljivali su se projekti na kopnu snage veće od 5 MW, a limit je bio postavljen na 500 MW po projektu.

ANEV je upozorio da će rast sektora dramatično pasti, ako ne dođe do promjena u mehanizmu poticaja. Svim ponuđačima je dodijeljen FIT, sa prosječnim popustom od 7,81% na osnovnu cijenu ponude od 127 €/MWh. Državna energetska agencija GSE koja je predvodila aukciju je objavila da su popusti išli od 2,5% do 24,41%.

Jedan piobalni projekt snage 30 MW je sudjelovao u priobalnoj aukciji koja je imala limit od 650 MW, te je bez problema dobio maksimalni FIT koji je bio 2% niži od osnovne cijene od 165 €/MWh. Za obnovu projekata, odnosno zamjenu vjetroagregata u iznosu od 150 MW nije bilo ponuda, dok je za male projekte u potpunosti iskorišten FIT od 60 MW. Najveći mali projekt je imao snagu 800 kW.

Tržište očekuje da će se svi ovi projekti izgraditi, a ANEV je objavio da očekuje godišnju instalaciju vjetroelektrana od samo 250 MW, unatoč tome što je do prošle godine tržište raslo bar 1 GW godišnje.

Izvor: www.windpowermonthly.com

Tags:     aukcija      feed in tarifa      vjetroelektrane      anev      italija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?