Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Prva Norveška priobalna vjetroelektrana zaustavljena zbog nedostatka političke podrške E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 07 Prosinac 2012 06:33

Norveška je do daljnjega prekinula razvoj svoje prve planirane priobalne vjetroelektrane, a tvrtka odgovorna za razvoj te vjetroelektrane je izjavila da se to događa zbog nedostatka političke potpore.

Developer priobalne vjetroelektrane je Vestavind Offshore AS, a radilo se o 350 MW vjetroelektrani. Norveška ima jedan od najboljih potencijala vjetra u Europi, te potencijal za barem 30.000 MW priobalnih vjetroelektrana.

Prema studiji Norveškog industrijskog udruženja za energetiku, Norveška bi mogla povećati godišnju proizvodnju iz energije vjetra i hidroelektrana za 13,2 TWh u idućih osam godina, te time povećati korištenje obnovljivih izvora energije kao dio ukupne potrošene energije za 7,5%, na 67,5%.

Vestavind Offshore je 2009. dobio dozvolu od Norveškog ministarstva za naftu i energiju za gradnju prve velike priobalne vjetroelektrane, Havsul-1, u središnjoj regiji Noveške. Ova vjetroelektrana je godišnje trebala proizvoditi 1 TWh električne energije, što bi bilo dovoljno za opskrbu 50.000 kućanstava.

Wenche Teigland, predsjednik Vestavind Offshorea je izjavio da se za nastavak projekta moraju promijeniti politički prioriteti ili se treba pričekati tehnološki razvoj kojim bi priobalne vjetroelektrane postale konkurentnije.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     norveška      priobalna vjetroelektrana      vestavind offshore      vjetar      hidroelektrane
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?