Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Energija vjetra pokriva 26% potreba za električnom energijom Južne Australije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 29 Studeni 2012 17:58

Energija vjetra sada pokriva otprilike 26% potreba za električnom energijom u južnoj Australiji, te je jedan od glavnih sektora rasta u toj državi.

To je objavljeno u izvještaju Critical Decade: Generating a renewable Australia koji ima 22 stranice i u kojem se navodi da je energija vjetra jedan od najkompetitivnijih obnovljivih izvora električne energije. Izvještaj također pokazuje da Australija ima ogroman potencijal za obnovljive izvore energije koji nije dovoljno iskorišten. Rast energije vjetra je bio otprilike 40% godišnje do 2010.

Iako izvještaj pokazuje da je energija vjetra drugi najiskorišteniji izvor električne energije u Australiji nakon hidroelektrana, te da joj je udio 23% u svim obnovljivim tehnologijama, to je još uvijek jako mali udio u odnosu na proizvodnju iz fosilnih goriva.

Otprilike u isto vrijeme kada se pojavio i izvještaj su najavljene dvije velike vjetroelektrane u Australiji, a radi se o vjetroelektrani Macarthur koja bi se trebala nalaziti u Victoriji i vjetroelektrani u Tasmaniji. VE Macarthur se razvija od strane AGL-a i Meridian Energya te bi trebala imati snagu od 420 MW, dok Hydto Tasmania razvija vjetroelektranu u Tasmaniji koja bi trebala imati snagu od čak 600 MW, a koja bi preko visokonaponskog kabela prenosila električnu energiju prema saveznoj državi Victoriji.

Izvor: www.ewea.org

Tags:     energija vjetra      električna energija      australija      obnovljivi izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?