Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

U Bavarskoj puštena u pogon najveća vjetroelektrana u vlasništvu građana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 08 Studeni 2012 20:23

Bavarska je vodeća Njemačka savezna država u instalaciji solarnih sustava, ali je među najgorima po instaliranoj snazi vjetroelektrana. To se pomalo počelo mijenjati, a nedavno je tako na mrežu spojena najveća vjetroelektrana u vlasništvu građana, za koju su građani (njih 1.200) developerima Windpower GmbH osigurali trećinu potrebnog kapitala.

Šest vjetroagregata  imaju ukupnu snagu od 19,2 MW, te bi godišnje trebali proizvoditi oko 47 GWh električne energije. Četiri vjetroagregata su u vlasništvu lokalnog građanstva dok su druge dvije u vlasništvu Max Bogl AG, koji je i odgovoran za gradnju stupova. Projekt gradi vlastitu trafostanicu koja omogućuje spajanje do 50 MW na mrežu. Trenutačno vjetroelektrana radi sa smanjenom snagom, jer operator mreže Eon Netz još nije omogućio adekvatni spoj na mrežu.

Windpower GmbH, projektanti vjetroelektrane, su objavili da će vjetroelektrana proizvoditi 150% potreba za električnom energijom grada Berchinga. Vjetroelektrana bi trebala imati 2.500 ekvivalent sati pune proizvodnje električne energije godišnje. Građani su za projekt osnovali fond za vjetar u kojem su skupili 12 milijuna eura, što je malo iznad 30% ukupne investicije, a ostatak je osigurao Windpower GmbH preko Umweltbanke Nurnberg.

Gradnja je započela u travnju, a koriste se Repower-ovi 3,2 MW vjetroagregati sa promjerom lopatice od 114 metara i sa stupom visine 143 metra. Sam projekt je u razvoju već 10 godina, a za dugu realizaciju odgovorna je relativno manja srednja brzina vjetra od 6,5 m/s na visini od čak 150 metara. Repower-ov vjetroagregat je jedan od prvih koji može efikasno iskoristiti takve niže brzine vjetra na tim visinama.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     repower      vjetroagregat      solarni sustavi      vjetroelektrana      građani      bavarska      njemačka
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?