Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Troškovi održavanja i pogona vjetroelektrana ubrzano padaju E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 02 Studeni 2012 18:12

Prosječna cijena ugovora za pogon i održavanje u sektoru vjetra je tokom zadnje četiri godine pala za 38%, čime je dodatno povećana konkurentnost sektora.

Bloomberg New Energy Finance-ov indeks cijena za pogon i održavanje vjetroelektrana je pokazao da je napravljen veliki napredak u tom sektoru, i to sa 30.900 eura po MW 2008. na 19.200 eura po MW ove godine. Sam indeks je izrađen prema podatcima ugovora koji su dani na uvid kao poslovna tajna, a ukupno su cijene smanjene za 38% u četiri godine, odnosno 12% godišnje.

O&M (pogon i održavanje) troškovi se danas bolje planiraju, efikasnije se rukovodi rezervnim dijelovima, te se značajno smanjio broj neplaniranih kvarova. Usluge servisa su postale i sve veći izvor financiranja proizvođača uslijed većeg broja instaliranih vjetroagregata, te usporavanja rasta tržišta. Proizvođači vjetroagregata se stoga bore za svaki servisni ugovor, te je to uzrokovalo i pad cijena. Tipični ugovor za pogon i održavanje uključuje planirano i neplanirano održavanje, kao i troškove zamjene bitnih komponenti, te garancije dostupnosti vjetroelektrane.

Glavni zaključci analize koji  nisu spomenuti su slijedeći:

  • prosječno trajanje ugovora je u zadnje četiri godine poraslo sa 4,5 na 6,9 godina
  • prosječna garancija dostupnosti u ugovoru je danas 96,9%. Garancije o stvarnoj proizvodnji energije su isto postale uobičajene.
  • tržišta u Istočnoj Europi i Velikoj Britaniji imaju najveće cijene za ponude punog servisa. SAD pak ima najkonkurentnije cijene.
  • cijene između proizvođača su manje više ostale slične od 2008., osim u slučaju Enercona čije su cijene za puni servis tokom cijelog razdoblja 20% niže
  • očekuje se da će cijene pogona i održavanja ostati stabilne do 2015., a Enercon, Siemens i Vestas se smatraju najboljim davateljima usluga u industriji zbog brzine i kvalitete servisa za planirane i neplanirane radove

 

Izvor: www.newenergyfinance.com

Tags:     vjetroelektrana      prosječna cijena      troškovi      bloomberg      održavanje i pogon
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?