Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

GWEC najavio udvostručenje instalirane snage vjetroelektrana u idućih pet godina E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 23 Listopad 2012 17:22

Steve Sawyer, glavni tajnik GWEC-a (Svjetsko vijeće za energiju vjetra) je na konferenciji Windaba 2012 u Cape Townu izjavio da se očekuje porast ukupno instalirane snage vjetroelektrana u idućih pet godina sa 250 GW na 500 GW.

Većina tog rasta bi se trebala ostvariti u Latinskoj Americi, Africi, Indiji i Kini, te ostatku Azije. Što se tiče ukupno instalirane snage Europa bi trebala izgubiti svoju vodeću poziciju do 2016., kada će to mjesto preuzeti Azija.

Optimistični modeli predviđaju da bi do 2020. moglo biti 1.071 GW vjetroelektrana na razini svijeta, i 2.432 GW do 2030. Ipak, umjereni scenariji su predvidjeli 832 GW do 2020., odnosno 1.778 GW do 2030. Ove godine se očekuje priličan rast, ali je budućnost pomalo neizvjesna zbog nepoznanica oko tržišta SAD-a.

Najveći problem cijelog sektora je još uvijek prevladavajuće uvjerenje da su vjetroelektrane skuplje od elektrana na ugljen, i to višestruko, iako to nije istina još od 2010. Drugi najveći problem je integracija vjetroelektrana u elektroenergetsku mrežu u pojedinim državama, te otklanjanje neizvjesnosti investicija u vjetroelektrane kako bi se privukle dodatne investicije. Isto tako se javio problem što su mnoga tržišta počela tražiti lokalni udio u obnovljivom sektoru zbog krize, te se puno truda ulaže pri pokušaju uvjeravanja političara da je to štetno i za njihovo vlastito tržište.

Izvor: www.engineeringnews.co.za

Tags:     gwec      snaga vjetra      vjetroelektrane      vjetroagregat      latinska amerika      afrika      indija      kina
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?