Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

U Maroku postavljen prvi Afrički sustav vjetar-vodik E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 08 Listopad 2012 09:07

Prva Afrička incijativa za proizvodnju vodika iz vode korištenjem obnovljvih izvora je postavljena u Maroku. Prvi takav projekt u Africi je nastao suradnjom Pure Energy Centra iz Škotske, Sahara Wind Inc i Al Akhawayn sveučilišta u Maroku.

Sustav za vodik je instaliran kako bi se višak proizvodnje električne energije iz vjetroelektrana iskoristio za spremanje energije u obliku vodika, te demonstriralo da se problem nestalne proizvodnje iz vjetra i višak električne energije koji može nastati pri velikoj penetraciji obnovljivih izvora mogu jednostavno riješiti.

Sahara Wind je koordinirao instalaciju vjetroelektrane koja se sastoji od tri vjetroagregata na Sveučilištu Al Akhawayn u Ifraneu. Time je sveučilište postalo zeleno, ali pošto nije moglo izvoziti električnu energiju, vjetroagregati su se po mraku morali gasiti jer su proizvodili više električne energije nego što je sveučilištu trebalo.

Zbog toga je Pure Energy Centar instalirao sustav za spremanje energije putem vodika. Na taj način se spremljena energija moće ponovno koristiti kada nema proizvodnje iz vjetroelektrana.  Sustav se sastoji od elektrolizera kojim se proizvodi vodik iz vode, cisterne za spremanje vodika i gorive ćelije. Višak kisika se ispušta u atmosferu, iako bi mogao biti spremljen i korišten u bolnicama i sličnim ustanovama.

Sam projekt je financiran od NATO-a preko njihove inicijative Znanost za mir i sigurnost. Sustav će biti korišten za treniranje, učenje i istraživanje. Cilj projekta je pojačati portfelj istraživanja i razvoj aplikacija koje koriste vodik, kao što bi bili auti na gorive ćelije, kuhanje na vodik, pa čak i grijanje.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     afrika      maroko      sustav      vjetar-vodik      vjetroelektrana      električna energija      sahara wind      vjetroagregat
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?