Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Prvi mega vjetroagregati se spremaju za serijsku proizvodnju E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 01 Listopad 2012 18:49

Tehnologija za iskorištavanje energije vjetra se sprema za veliki iskorak povodom Alstomovog ugovora za 1,43 GW priobalnih vjetroelektrana u Francuskoj, koje će koristiti ogromni vjetroagregat Haliade 150.

Za sada nitko ne zna koji su točno izazovi u serijskoj proizvodnji nove generacije velikih vjetroagregata, pošto je Vestas odgodio planove za svoj 7 MW vjetroagregat do 2014., a Siemensovi i Alstomovi 6 MW vjetroagregati su u fazi testiranja. Nakon što je dobio tender u Francuskoj Alstom planira skoru proizvodnju svog velikog vjetroagregata povećanjem tvornice u St Nazaireu, Francuskoj koristeći znanje iz proizvodnje automobila.

Prvi prototipovi Halaide 150 vjetroagregata se nalaze u Le Carnetu, u regiji Loire-Atlantique na lokaciji gdje je trebala biti izgrađena nuklearna elektrana 1970-ih od koje se kasnije odustalo. Ova lokacija je odabrana zato što je slična morskim lokacijama na kojima će se koristiti ovaj vjetroagregat. Zemlja je pješčana, a vjetar puše slično kao na Sjevernom moru.

Haliade ima stup od 100 metara, temelje veličine 25metara, koji idu do 30 metara u zemlju. Vjetroagregat je na lokaciji od veljače ove godine te prolazi kroz testnu fazu od 18 mjeseci. Promjer lopatica mu je 150,8 metara, a one pri okretanju zahvaćaju 17.500 metara kvadratnih prostora. Cijeli vjetroagregat sa temeljima ima 1.500 tona, pri čemu samo kabina ima 360 tona.

U Alstomu su uvjereni da veći vjetroagregat proizvodi jeftiniju električnu energiju, te da Haliade proizvodi 40% više električne energije po kilogramu materijala nego što mogu današnji priobalni vjetroagregati, te da će proizvoditi 15% više električne energije godišnje u klasi 6 MW vjetroagregata zbog lakših lopatica koje zahvaćaju veći prostor, a koje su razvili sa LM Wind Powerom.

Siemens je većinu komponenti za svoj veliki vjetroagregat smjestio u kabinu umjesto u stup. Tvrde da time olakšavaju i ubrzavaju proces prilikom testiranja i gradnje. S druge strane Alstom sve stavlja u stup, tvrdeći da je tako lakše puštati vjetroagregat u pogon i što je još važnije održavati ga. Skoro sva oprema je na prva tri kata stupa, i skoro cjelokupno održavanje se može obaviti unutar stupa, što u Alstomu smatraju velikom prednošću.

Alstomova tvornica u St Nazaireu bi trebala početi sa serijskom proizvodnjom od 2014., kada se očekuje izgradnja četiri postrojenja za proizvodnju generatora, lopatica, stupova i kabina (tvornice za stupove i lopatice se planiraju u Cherbourgu od 2015.). Trenutačno je u pogonu samo tvornica kabina, te ona sada proizvodi cijeli vjetroagregat. Svaka tvornica bi godišnje trebala proizvoditi po 100 jedinica, te se dodatno planira centar za istraživanje i razvoj u regiji Pay de la Loire. U sadašnjem stanju se očekuje da će tvornica proizvesti nekih 40 vjetroagregata prije serijske proizvodnje. Trenutačno tamo radi 12 ljudi, a to bi do ožujka trebalo narasti na 40-50, odnosno na 100 do 2014. godine.

Proizvodnja vjetroagregata ide preko serijske trake te je slična proizvodnji automobila, a radi se na transportnoj platformi pri čemu se cijeli sustav prevozi od jedne lokacije do iduće. Cilj Alstoma je postići proizvodnju na isti način kao što Toyota proizvodi svoje automobile, a koja ima najefikasniju proizvodnju. U tvornici svaki tjedan provjeravaju sve dijelove proizvodnje kako bi je ubrzali, te ujedno imaju detaljnu dokumentaciju iz svog centra za istraživanje i razvoj u Barceloni kojoj je cilj olakšati sastavljanje na način da bude lagano kao slagati stol iz Ikee.

Alstom očekuje da će njihov vjetroagregat Haliade 150 biti vjetroagregat nadolazećeg desetljeća. Oni ne očekuju da će vjetroagregati biti puno veći od ovoga zbog limita povezanih sa veličinom brodova koji ih postavljaju, te zbog brzine rotacije lopatica koja, ako bude prevelika, može utjecati na eroziju lopatice u kontaktu sa morskom soli. S druge strane već je objavljen izvještaj iz Nizozemskog centra za razvoj energije koji tvrdi da su vjetroagregati od 15-20 MW mogući uz napredak tehnologije, a GE je već počeo razvoj 10-15 MW generatora za svoje buduće vjetroagregate.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     vjetroagregat      alstom      haliade 150      francuska      priobalna vjetroelektrana      siemens
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?