Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Korištenje vode u proizvodnji električne energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 29 Rujan 2012 00:07

Da li ste znali da je potrebno 100.000 galona (378.541 litara) vode da se proizvede samo jedan MWh električne energije iz klasičnih elektrana u kojima se grije i hladi voda?

Prema novom izvještaju Synapse Energy Economicsa koji je izdan ovaj tjedan potrebno je toliko vode za proizvodnju električne energije, osim ako se koriste energija vjetra ili Sunca. Kada se to uzme u kontekstu sve većih suša i nedostatka vode političari bi trebali uzeti u obzir i tu činjenicu prilikom zaokreta prema obnovljivim izvorima energije.

Izvještaj je napravljen za neprofitne organizacije Civil Society Institute (CSI) i Environmental Working Group koje upozoravaju da velika potrošnja vode elektrana predstavlja veliki skriveni trošak prilikom uobičajene proizvodnje električne energije.

Izvještaj čiji je službeni naziv The Hidden Costs of Electricity: Comparing the Hidden Costs of Power Generation Fuels (Skirvena cijena električne energije: usporedba skrivenih troškova goriva za proizvodnju električne energije) analizira šest goriva koja proizvode električnu energiju, i to biomasu, ugljen, nuklearnu energiju, prirodni plin, solar (fotonaponski i koncentriranu solarnu energiju) i vjetar (kopneni i priobalni). U izvještaju su procijenjeni utjecaji na klimatske promjene, na vodu, na zagađenje zraka, rizici troškova i planiranja, poticaji, utjecaj na zemlji i drugi.

Glavni zaključci cijelog izvještaja su slijedeći:

  1. Nuklearna energija ima kritične potrebe za hlađenjem za koje je potrebna ogromna količina vode. Otprilike 62% nuklearnih elektrana u SAD-u ima zatvorene sustave za vodu koji troše 700-1100 galona vode po MWh. Kod otvorenih sustava je ta brojka i veća te dostiže 25.000-60.000 galona po MWh. Veći dio se te vode se vraća u okoliš, ali pod višom temperaturom i sa manjom kvalitetom.
  2. Termoelektrane na ugljen sa zatvorenim sustavima troše pak 500-600 galona po MWh, a kod otvorenih 25.000-60.000 galona. Isto kao i kod nuklearne energije, većina vode se vraća ali na većoj temperaturi i s manjom kvalitetom. Dodatna stvar kod ugljena je da se na lokaciji rudarenja i odlagalištu za pepeo zagađuju izvori vode u blizini istih.
  3. Biomasa isto ima problema sa potrošnjom vode jer se procjenjuje da bi tipična 50 MW elektrana na biomasu potrošila otprilike 242 milijuna galona vode godišnje. Zbog toga autori studije preporučaju oprez ukoliko se krene u veći razvoj takvih projekata.
  4. Što se tiče energetskih uroda, za njih se koristi ogromna količina vode za navodnjavanje pri čemu postoji studija koja tvrdi da je za većinu takvih uroda potrebno između 40.000 i 100.000 galona vode po MWh, pri čemu ima slučaja da to iznosi i više.
  5. Nimalo iznenađujuća je i činjenica da postupak oslobađanja plina iz škriljevca može potrošiti čak 2 do 10 milijuna galona vode po bušotini. Izvlačenja tako velikih količina vode zabrinjava mnoge zbog mogućeg vrlo negativnog utjecaja na ekosustav lokacije.

 

U kontrastu sa ovim podacima, vjeroelektrane i solarne elektrane trebaju vrlo malo vode za proizvodnju električne energije. Koncentrirana solarna energija treba vodu za hlađenje, ali se i tu u zadnje vrijeme probija tehnologija suhog hlađenja. Što se tiče kopnenih i priobalnih vjetroelektrana procjenjuje se da se troši od 55 do 85 galona po MWh.

Samo ta činjenica uštede velike količine vode na tim obnovljivim izvorima energije bi trebala biti dovoljan razlog donosiocima odluka da dodatno krenu poticati razvoj ovih obnovljivih izvora energije.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     električna energija      voda      biomasa      vjetroelektrane      solarne elektrane      termoelektrane      nuklearna energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?