Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Francuska vlada obećala dugoročnu politiku za OIE E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 12 Rujan 2012 19:09

Francuska ministrica ekologije je obećala vladi da će odrediti stabilna pravila za implementaciju obnovljivih izvora energije , nakon što je industrija vjetra zahtijevala akciju kako bi se izbavila iz „kritičnog“ stanja u koje je ušla nakon što je Francuski visoki upravni sud zatražio od Europskog suda za pravdu da procijeni da li državna poticajna cijena za vjetar na kopnu predstavlja državnu pomoć.

Delphine Batho, Francuska ministrica ekologije je u ovomjesečnom izdanju časopisa Terra Eco koji se bavi održivim razvojem objavila da će se definirati stabilna pravila za OIE tokom petogodišnjeg mandata trenutačne vlasti. Priznala je da je cijela industrija vjetra destabilizirana u zadnjih par godina zbog čestih promjena pravila, moratorija i otkupnih cijena. Rasprava o cijeloj situaciji bi se trebala odvijati 14. i 15. rujna na konferenciji o okolišu. Ovo je konačno jedna dobra vijest za industriju vjetra koja je postala vrlo zabrinuta za smjer razvoja vjetra u toj državi.

Povod zabrinutosti je uslijedio nakon što je Francusko udruženje za OIE (SER) objavilo da je tokom prve polovice ove godine instalirano samo 215 MW vjetroagregata, što je dosta manje od 340 MW u isto vrijeme prošle godine. Prošle godine je postavljeno 875 MW vjetroagregata što je samo po sebi proglašeno vrlo lošim rezultatom.

U Francuskoj se od kraja kolovoza vode polemike oko nuklearne energije nakon što je Arnaud Monetbourg, Francuski ministar za industrijsku obnovu najavio da će Francuska nastaviti velika ulaganja u taj sektor i da je to industrija budućnosti, zato što omogućava jeftinu električnu energiju. To je pomalo u suprotnosti s najavama Francuskog predsjednika Francois Hollandea koji je za vrijeme izbora najavio da kani smanjiti udio nuklearne energije u proizvodnji električne energije sa 75% na 50%.

Ministrica Batho je u intervjuu pokušala zaustaviti metež zbog Montebourgovih izjava, te je inzistirala da se nuklearna energija i OIE međusobno nadopunjuju, i da Francuska želi ostvariti veliki razvoj OIE-a, a da treba i nuklearnu energiju dugoročno.  Na kraju je nadodala da je nuklearna energija industrijski sektor sadašnjosti, dok su energije budućnosti OIE.

Izvor: http://blog.ewea.org

Tags:     francuska      vlada      obnovljivi izvori energije      vjetar      industrija      vjetroagregat
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?