Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Novi španjolski porez predstavlja prijetnju europskoj industriji energije vjetra E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 20 Srpanj 2012 16:43

Planovi o podizanju naknade za španjolske proizvođače električne energije iz energije vjetra na čak 11% osuđeni su od strane industrije, a predsjednik španjolskog Udruženja energije vjetra (AEE), Rocio Sicre, opisuje ih kao „poslijednji udarac na sektor energije vjetra“.

Industrija energije vjetraŠpanjolski mediji izvještavaju da će naknada za proizvodnju energije iz nuklearnih elektrana, hidroelektrana i termoelektrana iznositi 4%, uz dodatan porez od 10 eura/MWh za nuklearnu energiju i 15 eura/MWh za proizvodnju iz hidroelektrane.

Glavni izvršni direktor EWEA-e, Christian Kjaer je zgrožen prijedlogom španjolske vlade koja želi nametnuti ovakav diskriminirajući porez na proizvodnju iz energije vjetra, te smatra da bi takav porez uništio španjolska radna mjesta, unazadio španjolske tvrtke koje posluju na svjetskoj razini i postavio vrlo loš presedan u Europi i šire. Kao takav, on predstavlja direktnu prijetnju, vodećoj u svijetu, europskoj industriji energije vjetra.

Sicre smatra da bi ekonomski utjecaj ovakvog poreza bio oko 3.000 milijuna eura, te bi smanjio profitabilnost vjetroelektrana za 30%, a oko 15% objekata ne bi moglo zadovoljiti plaćanje otplate duga od samog početka.

Španjolska vlada mora smanjiti svoj deficit, no nametanje diskriminirajućeg poreza na domaću industriju koja posluje na svjetskoj razini nema smisla, te bi moglo rezultirati gubitkom poreznih prihoda od kompanija i zaposlenika, kao i padom gospodarskog rasta. Povjerenik Oettinger je u travnju Europskoj industriji energije vjetra naglasio kako obnovljivi izvori energije ne bi trebali biti tzv. žrtveno janje za gospodarsku krizu, a čini se da španjolska vlada upravo to pokušava napraviti. Odluka bi trebala biti ponovo razmotrena, a naknadom bi trebalo sve energetske tehnologije tretirati jednako, napomenuo je Kjaer.

Industrija energije vjetra do sada je uvijek rasla u skladu sa svojim ciljevima, stvarala je nova radna mjesta, smanjivala ovisnost o fosilnim gorivima, bila je dio izvozne tehnologije i stvarala je tehnološki imidž Španjolske. Upravo zbog toga koristiti će se svi pravni putevi da se izbori za opstanak industrije, zaključuju u AEE.

 

Izvor: http://blog.ewea.org/

Tags:
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?