Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Rast brazilskog sektora energije vjetra E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 19 Srpanj 2012 18:30

Prošle je godine u Brazilu, najvećoj naciji Južne Amerike, 88% električne energije proizvedeno iz obnovljivih izvora energije, a u tome je značajnu ulogu imao i razvoj energije vjetra.

U preliminarnom izvješću koje je objavila brazilska kompanija za istraživanje energije stoji kako se sektor energije vjetra povećao više od ijednog drugog sektora obnovljivih izvora energije. U razdoblju između 2010. i 2011. godine to povećanje iznosilo je 24%.

U 2011. godini iz energije vjetra proizvedeno je oko 2.700 GWh električne energije, no s obzirom da se sredinom godine pokazalo da je energija vjetra najjeftiniji oblik energije, mnogo investicija bilo je upravo u tom sektoru, pa takav rezultat ne iznenađuje, tvrdi portal specijaliziran za čistu energiju, cleantechnica.com.

GWEC je već ranije izvjestio da je brazilski sektor energije vjetra povećao svoje kapacitete u 2011. godini za 583 MW, čime su ukupni kapaciteti dosegli 1.509 MW. To znači povećanje od 63% kada je riječ o instaliranim kapacitetima, odnosno od 56% kada je riječ o godišnjem rastu tržišta.

Brazil je u lipnju 2011. godine ostvario 1 GW, a do 2016. godine planira imati ukupno 7.000 MW vjetroelektrana, čime je trenuno jedno od najobećavajućih tržišta po pitanju energije vjetra na kopnu, zaključuje GWEC.

Okviri poticanja i iskustvo sektora prilagođeni su lokalnim uvijetima, što stavlja Brazil u odličnu poziciju postati vodeća zemlja u regiji u proizvodnji iz i razvoju energije vjetra.

Ukupne investicije u brazilski sektor energije vjetra u 2011. godini iznosile su 2,3 milijardi dolara.

 

Izvor: http://blog.ewea.org/

Tags:     Brazil      GWEC      Južna Amerika      rast      2011      investicije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?