Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Porast kapaciteta energije vjetra na moru u EU E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 18 Srpanj 2012 12:41

U prvih šest mjeseci 2012. godine na elektroenergetsku mrežu Europske unije spojena su 132 nova vjetroagregata na moru ukupne snage 523,2 MW. To je povećanje od gotovo 50% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je na mrežu pojeno 348,1 MW.

Energija vjetra na moru stvara nova radna mjesta, smanjuje ovisnost o uvozu fosilnih goriva, te smanjuje globalne i lokalne troškove vezane za proizvodnju, transport i korištenje fosilnih goriva. Privlači sve više investitora, uključujući fondove i druge slične investitore, no potrebno je više aktivnosti u južnoj Europi, gdje su nova radna mjesta, investicije i rast sektora najpotrebniji, izjavio je Christian Kjaer, izvršni direktor EWEA-e.

Dodatnih 160 vjetroagregata, ukupne snage 647,4 MW trenutno je u izgradnji i čeka spajanje na mrežu, pa bi 2012. godina mogla biti najbolja godina do sada za energiju vjetra na moru u Europi. Sve ovisi o vremenskim uvjetima i mogućnosti kašnjenja sa spajanjem na elektroenergetsku mrežu.

Energija vjetra na moru - Europa 2012

Do 30. lipnja 2012. godine na mrežu je spojeno ukupno 4.336 MW vjetroagregata na moru, dok ih je 30. lipnja 2011. godine bilo spojeno 3.294 MW. Trenutna ukupna proizvodnja iz energije vjetra na moru zadovoljava potrebe oko 4 milijuna kućanstava.

U prvoj polovini 2012. godine u izgradnji je bilo 13 vjetroelektrana, koje će, kada budu završene, dodatno pridonjeti sa čak 3.762 MW.

Izvješće je u potpunosti moguće pročitati ovdje.

 

Izvor: http://www.ewea.org/

Tags:     energija vjetra na moru      offshore      Europa      2012      statistika
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?