Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Energija vjetra bez lopatica – projekt Windstalk E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 13 Ožujak 2012 17:44

Koncept Windstalk proizvodi električnu energiju iz vjetra bez korištenja vjetroagregata sa lopaticama.

Ovaj koncept je zamislila projektantska tvrtka Atelier DNA čija je ideja bila osmisliti proizvodnju energije iz vjetra koja neće imati pokretnih dijelova kao što su lopatice na vjetroagregatima.

Sam projekt je osmišljen za natječaj grada Masdar u Abu Dhabiju koji hoće izgraditi projekt čiste obnovljive energije koji bi ujedno bio i turistička atrakcija. Windstalk je osvojio drugo mjesto na natječaju, a u natječaju se sastojao od 1.203 stupova od karbonskih vlakana koji su pojačani smolom, čija je visina 55 metara, a na podlogu su pričvršćeni pomoću betonskih temelja čiji je promjer deset do dvadeset metara. Stupovi koji kod temelja imaju promjer 30 cm, a na vrhu 5 centimetara imaju naslagane piezoelektrične keramičke diskove između kojih se nalaze elektrode. Elektrode su spojene na kablove koji idu duž cijele visine stupova, s tim da se jedan kabel spaja na parne elektrode, a drugi na neparne.


Slika 1: Zamišljena ilustracija Windstalka po noći

Stupovi rade tako da ih vjetar njiše, a tim njihanjem se onda stišću piezoelektrični diskovi koji stvaraju električnu energiju koja protječe kroz elektrode. Svaki stup bi imao na svom vrhu LED lampu koja bi svjetlila ovisno o količini električne energije koju proizvodi, te bi pri nedostatku vjetra stupovi bili u mraku. Windstalk u gradu Masdaru bi se rasprostirao na nekih 26.000 metara kvadratnih te bi na takvoj veličini proizvodio električne energije koliko i klasična vjetroelektrana na istom prostoru.


Slika 2: Zamišljena ilustracija Windstalka po danu

Osim toga Windstalk bi mogao i pohranjivati energiju na način da bi ispod stupova bile dvije velike prostorije smještene jedna iznad druge, a bile bi napunjene vodom. Prilikom viška proizvodnje električne energije pumpe bi prebacivale vodu iz donje u gornju prostoriju, dok bi prilikom nedostatka vjetra voda išla u suprotnom smjeru te bi pumpe radile kao generatori električne energije.

Pošto je sve skupa još samo koncept, projektanti nisu mogli procijeniti točnu proizvodnju i optimalan izgled stupova, ali po njihovoj procjeni bi trebao proizvoditi električne energije kao i vjetroelektrana na prostoru slične veličine pošto bi se stupovi kod Windstalka mogli složiti puno gušće. Još jedna prednost Windstalka je da je skroz tih, odnosno da proizvodi manje buke od klasičnih vjetroagregata.

Atelier DNA sada rad i na projektu Wavestalk, koji bi bio pandan Windstalku u vodi i koji bi koristio energiju valova i morskih struja. Dugoročni cilj te tvrtke je izgraditi jedan takav sustav u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvori: http://news.discovery.com, www.gizmag.com

Tags:     wndstalk      vjetroelektrane      projekt      stup      masdar      generator      led lampa      atelier dna
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?