Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Vestas otkupio tehnologiju koja bi mogla smanjiti svjetlosna onečišćenja vjetroagregata od Norveške kompanije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 08 Listopad 2011 09:10

Vestas će akvizicijom u svoju ponudu uvrstiti inovativni sustav za izbjegavanje sudara sa vjetroagregatima.

Vestas je tehnologiju otkupio od OCAS AS, Norveške kompanije, a između ostaloga to uključuje i patentirani sustav za sprečavanje sudara koji usto prilično smanjuje svjetlosno onečišćenje iz vjetroelektrana.

Naime, puno značajniji vizualni utjecaj vjetroelektrana u odnosu na dnevnu izloženost pogledima se dešava noću. Signalna svjetla na vrhu svakog vjetroagregata, koja služe za kontrolu zračnog prometa zbog svog intenziteta stvaraju značajno vizualno svjetlosno onečišćenje noću - u pravilu na lokacijama na kojima nema puno svjetlosnog onečišćenja.

OCAS-ov sustav se pozabavio zabrinutošću javnosti za svjetlosna onečišćenja i zabrinutost zrakoplovnih agencija za sigurnost korištenjem visoko inovativne radarske tehnologije za detektiranje nadolazećih zrakoplova i aktivacijom sustava uzbune. Sustav odmah uključuje svjetla na vjetroagregatu kao vizualno upozorenje i emitira audio signal na pilotov VHF radio ako zrakoplov istoga časa ne promjeni smjer kretanja.

OCAS-ovo rješenje je testirano od strane zrakoplovnih agencija u Norveškoj, Švedskoj, Kanadi i SAD-u, te je postavljeno na više od 60 lokacija u Europi i Sjevernoj Americi. Regulatorne dozvole se očekuju u drugim zemljama.

Trenutačni zaposlenici u OCAS-u će nastaviti svoj rad na projektu kao dio Vestas Technology R&D (istraživanje i razvoj) organizacije da razviju i integriraju OCAS-ov sustav za izbjegavanje sudara u Vestasov portfelj rješenja za vjetroelektrane.

Cijena akvizicije nije objavljena.

Izvor: www.vestas.com

Tags:     vestas      norveška      zrakoplovne agencije      vjetroagregat      vjetroelektrane
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?