Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

U Španjolskoj razvijene ulične lampe koje koriste solar i vjetar za rasvjetu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 23 Siječanj 2015 10:56

Istraživač Ramon Bargallo iz Barcelone je razvio 10 metarske ulične lampe koje za proizvodnju električne energije koriste isključivo energiju Sunca i vjetra.

Sam sustav se razvijao tokom zadnje četiri godine te se može korsititi na cestama, u parkovima, kvartovima i drugim javnim područjima. Mali vjetroagregat bi imao snagu od 400 W, te bi se mogao okretati od 10 do 200 puta u minuti. Ulična lampa bi unutar sebe imali elektronički kontrolni sustav koji bi upravljao tokom energije između solarnog panela, vjetroagregata i sustava rasvjete.

Mali vjetroagregat je razvijen na način da počinje proizvoditi električnu energiju pri brzinama vjetra od samo 1,7 m/s što je bolje od uobičajenih malih vjetroagregata kojima je potrebno 2,5 m/s za početak rada.

Ulična lampa bi trebala imati dva polikristalna solarna panela snage 100 W, te koristiti Phillipsovu LED rasvjeta koja radi ili na 3.500 ili na 4.000 lumena (ovisno o modelu), te baterijski sustav (litij željezo fosfat) koji može spremiti dovoljno energije da sustav radi 3,5 dana bez punjenja. Postojati će i mogućnost opcionalne baterije sa većim kapacitetom koja bi omogućila rad rasvjete tokom 6,5 dana bez punjenja.

Proizvođač Eolgreen planira napraviti do 700 ovakvih rasvjetnih tijela godišnje, a mnoga bi trebala biti instalirana po lokacijama u Španjolskoj tokom ove godine.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     ulična lampa      energija sunca      energija vjetra      mali vjetroagegat      solarni panel      phillips      solarni panel      eolgreen
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?