Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Struka

GRIDS 2010 konferencija o Europskoj elektroenergetskoj mreži E-mail
Autor Edo Jerkić   
Utorak, 23 Studeni 2010 23:14

Ovih dana se u Berlinu održava GRIDS 2010 konferencija u organizaciji EWEA s temom: elektroenergetska mreža, kralježnica Europske energetske budućnosti. EWEA ovom konferencijom želi promovirati stvaranje jedinstvene Europske elektroenergetske mreže te pravog tržišta električne energije, koje bi ujedno potaklo dodatan razvoj i implementaciju vjetroelektrana i ostalih obnovljivih izvora energije u sustav.

Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije je tom prilikom izjavio da se za električnu energiju mora učiniti isto što se učinilo za mobilnu telefoniju, pravi izbor za kupce na jedinstvenom Europskom tržištu električne energije.

Sudionici ove konferencije se pretežno slažu u tome da je Europi potrebna proširena elektroenergetska mreža, no isto tako treba biti svjestan da šira javnost ima podijeljeno mišljenje o tom problemu. Glavni tajnik ENTSO-E Konstantin Staschus je naglasio da operatori prijenosne mreže točno znaju gdje bi sljedeći vodovi trebali ići, ali da svi imaju problema s ishođenjem dozvola. Također kaže da je nužno ljudima objasniti da se razvojem mreže pomaže ljudima kroz kvalitetu opskrbe električnom energijom, a da to nije negativno samo zato što na horizontu vide stup dalekovoda!

Ti problemi se moraju početi rješavati što hitnije da bi se ispunili desetogodišnji planovi za razvoj mreže, jer je 10 godina relativno malo vremena za izgradnju tako kompleksnih projekata.

Christian Kjaer, CEO EWEA-e se složio da se pod hitno u cijeli proces mora angažirati i javnost da bi se riješili NIMBY problemi (Not In My Back Yard - ne u mome dvorištu) koji najviše koče razvoj mreže.

Zajedničkom izjavom ENTSO-E, EWEA, Njemačkog udruženja inženjera (VDMA Power Systems) i Njemačkog udruženja za vjetar (BWE) naglašava se da EU članice moraju primiti na znanje hitnost i važnost značajnog ulaganja u elektroenergetsku mrežu.

Jedna od glavnih tema konferencije je nedavno izdani dokument Europske komisije koji predlaže nove modele financiranja i brže ishođenje dozvola za ključne Europske "energetske autoceste" kojima bi se stvorila povezana Europska elektroenergetska mreža.

Naglašava se i potreba da regulatori tržišta postave temelje interkonekcija među zemljama, priobalne mreže za prihvat energije iz priobalnih vjetroelektrana i tehnologija za iskorištavanje energije oceana, te i za buduću Europsku "super mrežu". Naravno nužno je i što prije implementirati mehanizme trgovanja energijom na razini cijele EU.

Kjaer kaže da je četvrt stoljeća nakon otvaranja granica među članicama EU za razmjenu roba, rada i usluga krajnje vrijeme da se isti princip primjeni i na slobodnu i tržišnu razmjenu električne energije. Samo na taj način Europa može ostvariti svoj puni potencijal održivog i čistog korištenja električne energije, te ostati svjetski lider u tom sektoru.

Tags:     konerencija      elektroenergetska mreža      europska unija
Vezane vijesti
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?