Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Struka

Održan 9. simpozij o sustavu vođenja EES-a - CIGRE E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 14 Studeni 2010 10:29

U Zadru je od ponedjeljka 8. studenog do srijede 10. studenog održan 9. simpozij Hrvatskog ogranka CIGRE – o sustavu vođenja elektroenergetskog sustava (EES).

Ovo je bio prvi put da se CIGRE odvija u Zadru i to na prostoru prekrasnog kompleksa hotela Falkensteiner. Predavanja su održavana u hotelu Donat, Končarov domjenak se održavao u hotelu Adrijana, a u hotelu Funimation je održana svečana večera Dalekovoda (u Funimationu je bila i smještena većina posjetitelja simpozija).

CIGRESam simpozij je otvoren u ponedjeljak koktelom dobrodošlice u hotelu Donat, gdje su i bili smješteni štandovi svih sponzora (Siemens, Končar, ABB, Elka kabeli, Dalekovod i drugi).

Prva predavanja su počela u pola 15, gdje su bili predstavljeni pozvani referati. Šest referata je bilo pozvano i više njih se bavilo temom obnovljivih izvora energije.

Prvi referat, a i jedan od najzanimljivijih uopće je bio Utjecaj vjetroelektrana na pogon EES-a  koji su napisali Igor Kuzle, Tomislav Plavšić, Igor Ivanković i Marko Lovrić i u kojem je napravljen usporedni prikaz i kratka analiza tehničkih zahtjeva Mrežnih pravila mnogih Europskih i svjetskih država za normalni pogon vjetroelektrane. Također je dana procjena povećanja troškova pri velikoj penetraciji vjetroelektrana u sustav.

Drugi referat se bavio problemima naponske nestabilnosti, te nije bio direktno povezan s obnovljivim izvorima energije. Goran Granić i Dubravko Sabolić su imali referat pod nazivom Implementacija zahtjeva trećeg paketa energetskih propisa EU u elektroenergetskom sektoru Hrvatske, kojim se htio vidjeti okvir potreban Hrvatskoj da usvoji te propise. Od ostalih pozvanih referata, interesantan je bio rad pod nazivom Tehničke i ekonomske pretpostavke za visoku razinu integracije obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sustav Hrvatske koji su napisali Ranko Goić i suradnici s FESB-a. Rad se posebno bavio integracijom vjetroelektrana, ali i s drugima manjim izvorima energije koji se direktno spajaju na distribucijsku mrežu.

Nakon tih šest pozvanih referata je još navečer Končar održao prezentaciju, te je poslije toga bio organiziran domjenak za sve posjetioce.


U utorak su u jutarnjem terminu predstavljeni referati teme 1 – Vođenje i planiranje rada elektroenergetskog sustava. Prijavljeno je bilo 39 referata, a našlo ih se nekoliko koji su se bavili obnovljivim izvorima energije. To su bili referat 1-14 od Alena Bernadića i Ivana Brnadića pod nazivom Utjecaj karakteristika transformatora uz vjetrogeneratore, trenutka uključenja i impedancije napojnog voda na iznos potezne (inrush) struje i distorziju napona u točki konekcije vjetroparka, regerat 1-15 od Maria Stanića i Tomislava Tenđere pod nazivom Utjecaj proizvodnje vjetroelektrana na elektroenergetski sustav u jutarnjim satima, referat 1-16 od Davora Škrleca, Igora Kuzle i još par suradnika s FER-a pod nazivom Integracija vjetroelektrana u prijenosnu mrežu hrvatske, 1-30 od Joška Rosina, Bojana Janežiča i ostalih pod nazivom IEC 61850 i hidroelektrane, 1-35 od Leomira Sokolića, Zorana Grbe i Vladimira Valentića pod nazivom Primjena dodatnih tehničkih uvjeta za priključak i pogon vjetroelektrane na prijenosnu mrežu OPS-a prilikom priključenja VE Vrataruša, 1-36 od Nike Mandića, Tomislava Tenđera i Vladimira Valentića pod nazivom Utjecaj vjetroelektrana na sigurnost i vođenje elektroenergetskog sustava i 1-37 od Elvisa Bećirovića, Igora Kuzle i Mirze Kušljugića pod nazivom Pregled tehničkih zahtjeva mrežnih pravila za vjetrolektrane.

Tu je najzanimljiviji bio referat 1-16 u kojem su kolege sa ZVNE, s FER-a procijenili  da li se potencijalnih 600 MW-a vjetroelektrana na području Dalmacije može spojiti na mrežu, s tim da je uzeta u obzir izgradnja novog 110 kV voda između Gračaca i Obrovca. Rezultat je bio da bi priključak tolikog broja vjetroelektrana bio moguć.

U utorak popodne su održana predavanja teme 2 – Tržište električne energije u Republici Hrvatskoj koja se nije direktno bavila s obnovljivim izvorima energije.

Zato je pak navečer održano predavanje Dalekovoda, gdje se pričalo isključivo o vjetroelektranama i to tako da je u prvom dijelu predstavljen Dalekovodov mjerni stup za mjerenje vjetropotencijala na visinama od 80 i 100 metara. Nakon toga je predstavljena najnovija vjetroelektrane u Hrvatskoj, Velika Popina, koja se sastoji od četiri Siemensova vjetroagregata ukupne snage 9,2 MW. Dalekovod je preko filmića pokazao način na koji su se ti vjetroagregati dopremili od broda do lokacije i kako su isti pomoću 600 tonske dizalice postavljeni. Nakon predavanja je u hotelu Funimation održana svečana večera pod pokroviteljstvom Dalekovoda.

RHE Velebit

U srijedu je na rasporedu ujutro bila tema 3 – Dugoročna sigurnost opskrbe električnom energijom u Hrvatskoj sa 28 referata. Tu je bilo nekoliko referata povezanih s obnovljivim izvorima i to su bili referat 3-01 Utjecaj smanjenja emisija CO2 na Hrvatski EES u razdoblju do 2020. od autora Ivana Andročeca, Tamare Tarnik i Ante Ćurkovića, referat 3-07 Mogućnost primjene kogeneracijskih postrojenja u sektoru industrije u Hrvatskoj od autora Sanje Zajec, Gorana Marijana i Gorana Labara, referat 3-12 Pretpostavke za odluku o izgradnji nuklearne elektrane d autorice Irene Jakić, referat 3-16 Određivanje stupnja iskorištenja hidroelektrane od autora Mate Miškovića, referat 3-19 Razvoj projekata Vjetroelektrana od autorice Diane Međimorec, referat 3-20 Sustav nadzora, upravljanja i regulacije pogona vjetroelektrane Pometeno Brdo od autora Gorana Benčića, Borisa Brestovca, Vladimira Brauna i Branka Horvata, referat 3-22 Utjecaj geotermalne elektrane na funkcioniranje srednjenaponske mreže od autora Ivana Nikolića i drugih, referat 3-24 Program za proračun optimalne snage solarne elektrane priključene na distribucijksu mrežu s aspekta HEP-ODS-a od Tomislava Alinjaka, Marinka Stojkova i Dalibora Jakšića, te referat 3-25 Moderne tehnologije monitoringa i dijagnostike elementi „Smartgrids“ u Slovenskome prijenosnom sustavu od autroa Viktora Lovrenčića i Mirana Marinšeka.

Predavanja su zaključena oko 14 sata, te treba napomenuti da je ove godine na CIGRE-u bio i veći broj kolega iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Za kraj je organiziran i stručni posjet Reverzibilnoj hidroelektrani Velebit, o čemu ćete više moći pročitati u jednom drugom članku.

Index članka
Održan 9. simpozij o sustavu vođenja EES-a - CIGRE
#2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?