Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Elektroprivreda BiH mora na natječaj za vjetroelektrane E-mail
Autor Edo Jerkić   
Ponedjeljak, 06 Rujan 2010 11:53

Elektroprivreda BiH će se za dodjelu koncesije za izgradnju vjetroelektrane na Podveležju morati boriti na javnom natječaju, iako je nakon samoinicijativne ponude odlukom Vlade FBiH određena kao nosilac izgradnje tog objekta.

vjetroelektrana

Naime, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona objavila je prije nekoliko dana natječaj za dodjelu koncesije za korištenje građevinskog zemljišta na platou Podveležja nadomak Mostara za izgradnju vjetroelektrana. Tender predviđa dodjelu koncesije na trideset godina na 16 lokacija pojedinačne površine 900 kvadratnih metara.

Koncesiju za izgradnju vjetroelektrana na dvije lokacije na Podveležju od 2007. godine imali su austrijska Vjetroenergetika BH i slovensko-bosanski Energy 3, ali su im nakon određenog vremena oduzete, a projektna dokumentacija i rezultati mjerenja su prodani Elektroprivredi BiH.

Vlado Prusina, službenik Ministarstva privrede HNK, kaže kako je točno da je Elektroprivreda BiH podnijela prijedlog za dodjelu koncesije u vidu samoinicijativne ponude, ali i da joj to ne garantira dobivanje koncesije, jer u skladu sa zakonom slijedi natječaj na koji će se moći prijaviti i druge tvrtke.

Amer Jerlagić, generalni direktor Elektoprivrede BiH, kaže kako je iznenađen objavom tendera za vjetroeletkrane na Podveležju.

"Nakon odluke Vlade od prije nekoliko mjeseci, kojom se EP BiH zadužuje da razvija vjetropark Podveležje, očekivali smo da ćemo dobiti koncesiju, ali bez obzira na sve to, ako je to kako se kaže u HNK u skladu sa zakonom, mi ćemo se prijaviti za dodjelu koncesije", ističe Jerlagić.

EP BiH se prijavila kod Europske komisije kao nasljednik Vjetroenergetike u tom projektu u kojem je ponajprije riječ o izgradnji dva vjetroagregata snage po 2 MW, a onda i ostalih 14 po 3 MW. Time bi ukupna snaga u prvoj fazi izgradnje vjetroelektrane bila 46 MW.

Jerlagić ističe da bi na osnovi svih pokazatelja koje imaju, s rezultatima mjerenja koje su otkupili, kao i s onim što planiraju ponuditi lokalnoj zajednici, EP BiH trebala da dobiti koncesiju na Podveležju.

Nakon dobijanja koncesije EP BiH će odmah krenuti s radovima s obzirom na to da je izgradnja prva dva vjetroagregata vezana za rokove definirane u projektu Europske komisije unutar projekta SeeWind (rok dovršenja projekta je srpanj - rujan 2011).

Izvor: www.seebiz.eu

Tags:
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?