Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Vjetroelektrana Podveležje potpisala ugovor o priključenju na prijenosnu mrežu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 31 Kolovoz 2016 12:47

Između JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo i Elektroprijenosa BiH a.d. Banja Luka, zaključen je Ugovor o priključenju Vjetroelektrane Podveležje na prijenosnu 110 kV mrežu.

Vrijednost ugovorenih radova i usluga je 2,7 miliona KM (oko 1,35 milijuna eura), a obuhvaća izgradnju priključnog dalekovoda uključujući izbor trase, izradu i reviziju Glavnog projekta za izgradnju, pribavljanje potrebnih suglasnosti, dozvola i odobrenja za građenje, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, nabavku i ugradnju materijala i opreme, povezivanje trafo stanice Podveležje u optički kablovski sistem, tehnički pregled i prijem izvedenih radova, pribavljanje uporabne dozvole i puštanje dalekovoda u rad.

Priključenje Vjetroelektrane na mrežu biti će po principu ulaz/izlaz na postojeći dalekovod 110 kV HE Jablanica – trafo stanica Mostar 2,  za što je potrebno izgraditi dvosistemski dalekovod 110 kV u dužini oko 2,5 km. Rok za izvođenje radova je 31.05.2018. godine.

Gradnja priključnog 110 kV dalekovoda, treba pratiti realizaciju ostalih lotova na projektu VE Podveležje (izgradnja pristupnih puteva, montažnih platoa, trafostanice, kablovske mreže i 15 vjetroagregata), do konačnog puštanja Vjetroelektrane u pogon.

Odlukom Vlade Federacije BiH o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi i izgradnji prioritetnih elektroenergetskih objekata u Federaciji, utvrđen je javni interes za izgradnju VE  Podveležje i za nosioca aktivnosti pripreme i realizacije određena je  Elektroprivreda BiH.

Izvor: http://www.elektroprivreda.ba/

Tags:     vjetroelektrana      bih      podveležje      prijenosna mreza      ugovor o prikljucenju
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?