Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Postaje li Šibenik rasadnik znanja za vjetroelektrane u Hrvatskoj? E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 27 Travanj 2010 18:30

Končar je zasada jedini potencijalni proizvođač vjetroagregata u Hrvatskoj, ali po svemu sudeći uskoro će dobiti konkurenciju jer se pojavila jedna slovenska tvrtka koja je spreman uložiti novac u izgradnju pogona na području Šibenika. U samom Šibeniku se također priprema otvaranje međunarodnog studija energetike i ekologije.

Slovenska tvrtka Feku d.o.o. namjerava na području šibenske poduzetničke zone Podi izgraditi proizvodni pogon gdje bi se proizvodili i sastavljali dijelovi vjetroagregata. Površina proizvodnog pogona iznosi 40 tisuća kvadratnih metara, a trebala bi zaposliti 40 radnika. Vrijednost projekta iznosi oko stotinu milijuna kuna.

S obzirom na ideju o pokretanju međunarodnog studija energetike i ekologije, te uz dvije postojeće vjetroelektrane (VE Trtar-Krtolin, 11,2 MW i VE Orlice, 9,2 MW), te 18 potencijalnih projekata u Šibenskoj regiji, Šibenik bi mogao postati vodeći centar za OIE u Hrvatskoj.

Končar nakon godinu i pol dana testiranja prototipa vjetroagregata KO-VA 57/1 na lokaciji Pometeno brdo, kreće u izgradnju dodatnih 16 vjetroagregata na toj testnoj lokaciji, ukupne snage 17,5 MW sa 15 vjetroagregata snage 1 MW, te jednog novog prototipa snage 2,5 MW.

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?