Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Donešen novi pravilnik o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije E-mail
Autor Edo Jerkić   
Utorak, 12 Studeni 2013 16:52

U Narodnim novinama je prošli tjedan objavljen novi Pravilnik o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije koji je donesen u istom razdoblju kada i  novi Tarifni sustav za obnovljive izvore energije i kogeneraciju i Nacionalni akcijski plan za obnovljive izvore energije.

Velikih promjena u odnosu na zadnji prošlogodišnji pravilnik nije bilo, za razliku od drugih dokumenata koji su izašli u zadnje vrijeme.

U samim općim odredbama su definirani neki novi izrazi koji dodatno pojašnjavaju pojedine stavke. Kod uvjeta za ishođenje prethodnog rješenja o statusu povlaštenog proizvođača, odnosno rješenja za isto je utvrđeno da Agencija (HERA) mora svako rješenje upisati u Registar projekata i postrojenja za korištenje obnovljivih izvora energije i kogeneracije (Registar OIEKPP) kojeg vodi nadležno ministarstvo. Kod tehničkih i pogonskih uvjeta je po novome definirano da svako proizvodno postrojenje mora imati svoje obračunsko mjerno mjesto, odnosno kontrolno mjerno mjesto. Isto tako se definira da proizvodno postrojenje koje koristi  električnu i toplinsku energiju mora na mjestu mjerenja osigurati mjerenje za provjeru UPE ili minimalne ukupne godišnje učinkovitosti.

Kod potrebne dokumentacije za stjecanje prethodnog statusa povlaštenog proizvođača sada umjesto akta na temelju kojeg se može graditi postrojenje piše da se mora priložiti građevinska dozvola, te se zahtijeva potvrda porezne uprave o plaćanju svih poreznih i drugih obveza i javnobilježnički ovjerena izjava o nekažnjavanju. Osim toga, prethodno rješenje za proizvodnju postrojenja s priključkom na niskonaponsku elektroenergetsku mrežu važi jednu godinu, a prije je važilo dvije godine. Dodan je i posebni članak koji definira na koji se način ishode dozvole za faznu izgradnju proizvodnog postrojenja.

Kod dokumentacije za rješenje o statusu povlaštenog proizvođača je također navedeno da se mora priložiti potvrda porezne uprave o plaćanju svih poreznih i drugih obveza, te javnobilježnički ovjerena izjava o nekažnjavanju. Također je dodana slijedeća stavka: (8) Proizvodno postrojenje, odnosno proizvodna jedinica koje je temeljem rješenja ishodilo status povlaštenog proizvođača, može biti korisnik registra u sustavu jamstva podrijetla električne energije u Republici Hrvatskoj. Rok važenja statusa povlaštenog proizvođača je produžen, te sada umjesto 14 godina vrijedi 25 godina.

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?