Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Hrvatska na prvom mjestu u Europi! E-mail
Autor Diana Međimorec   
Srijeda, 25 Srpanj 2012 15:58

Unatoč snažnoj recesiji u Hrvatskoj čini se da ipak postoji jedan djelić gospodarstva koji značajno napreduje čak i u europskim razmjerima.

Naime, prema najnovijim podacima Windicatora – kvartalne analize koju provodi mjesečnik Wind Power Monthly, Hrvatska se nalazi na prvom mjestu u Europi po postotku dodane instalirane snage vjetroelektrana u prvoj polovici 2012. godine. Početkom godine Hrvatska je imala 89 MW izgrađenih vjetroelektrana, a u srpnju ove godine ima 130 MW, što je povećanje od čak 46%. Na drugom se mjestu nalazi Rumunjska sa 24%.

Po kriteriju apsolutne dodane instalirane snage u prvoj polovici 2012. godine u Europi, Hrvatska se nalazi na osmom mjestu s dodanih 41 MW.

Kada se promatra ukupna instalirana snaga svih vjetroelektrana, Hrvatska je ipak na začelju – na 25. mjestu od ukupno 30 promatranih država. Hrvatska se nalazi iza Cipra (164 MW), Litve (179 MW), Estonije (184 MW), Češke (223 MW), Mađarske (329 MW) i Bugarske (504 MW), a ispred Ukrajine (112 MW), Švicarske (46 MW), Luksemburga (44 MW), Latvije (30 MW), Rusije (11 MW) i Slovačke (5 MW).

Izgradnjom planiranih stotinjak MW vjetroelektrana unutar idućih godinu dana, Hrvatska bi se iduće godine mogla popeti i nekoliko mjesta, jer je u mnogim europskim državama zbog financijske krize značajno usporena izgradnja vjetroelektrana.

Nadajmo se da će i hrvatski proizvođači, gospodarstvenici i politika prepoznati taj trend i značajnije se uključiti u to ekspanzivno tržište, kako bi što veći dio investicije ipak ostao u Hrvatskoj.

Tags:     Windicator      vjetroelektrane      Hrvatska      izgradnja
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?