Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Ribe uspijevaju u blizini priobalnih vjetroelektrana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 11 Srpanj 2012 20:10

Danska je napravila prvu studiju utjecaja jedne od najvećih svjetskih vjetroelektrana na podmorski život.

Studija pokazuje da vjetroagregati i ribe sasvim dobro funkcioniraju na istom mjestu, te je čak uočen porast populacije nekih vrsta riba.

Studija je napravljena za priobalnu vjetroelektranu Horns Rev 1, koja je jedna od najvećih priobalnih vjetroelektrana na svijetu, te je pokazala da ribe i vjetroagregati mogu živjeti u zajedništvu. Sam Horns Rev 1 ima 80 vjetroagregata koji se nalaze na moru odmah u blizini najzapadnije točke Danske, a uskoro će obilježiti desetu godišnjicu rada. Nalazi se na dubinama do 20 metara u području koje najčešće ima veliku količinu riblje populacije.

Prije nego što je sama vjetroelektrana izgrađena istraživači iz DTU Aqua, Državnog instituta za vodene resurse iz Danske su napravili pregled riblje populacije na tom području. Biolozi su onda usporedili podatke skupljene tada sa situacijom na tom istom području sedam godina nakon što je vjetroelektrana izgrađena. Claus Stenberg iz DTU Aqua je izjavio da je studija pokazala da vjetroagregati nisu negativno utjecali na populaciju riba na tom području.

Priobalni vjetroagregati na Horns Revu su ukopani duboko u morsko dno te su okruženi sa velikom količinom kamenja koja sprečavaju eroziju tla u pijesku oko samih vjetroagregata. Studija pokazuje da su kamene strukture ujedno i umjetni koralji, što daje poboljšanje životnih uvjeta za ribe, koje tamo mogu naći i hranu i utočište, a posebno one vrste koje vole stjenovito dno. Stoga su vjetroagregati stvorili nova prebivališta za nove vrste na tom području.

Istraživači su bili posebno zainteresirani za riblje vrste koje žive u pijesku, pošto su neke od njih (pješčana jegulja) vrlo važne za riblju industriju Danske. Studija je pokazala da vjetroelektrana nije ni pozitivno ni negativno utjecala na tu vrstu riba.

To je prva studija koja je istražila utjecaj vjetroelektrane na riblji svijet u Danskoj. Istraživači ne očekuju iste rezultate za ostalih 11 vjetroelektrana koji se nalaze u Danskim vodama. Moguće je čak da rezultati na nekim zatvorenijim lokacijama budu i pozitivniji.

Od kada je Horns Rev 1 izgrađen, ribarenje ja ne toj lokaciji zabranjeno, ali je samo područje premalo da bi imalo neki značajan pozitivan utjecaj na lokalnu količinu ribe.

Samu studiju su zajednički izradili DTU Aqua, Orbicon, DHI i NaturFocus. Studiju je vodio Orbicon, a DTU Aqua je bio odgovoran za praktični i eksperimentalni dio analize.

Cijeli izvještaj možete naći ovdje.

Tags:     priobalni vjetroagregat      ribe      studija      vjetroelektrana      horns rev 1      dtu aqua
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?