Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Najveća europska kopnena vjetroelektrana Fantanele-Cogealac E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 12 Ožujak 2012 09:48

Najveća europska kopnena vjetroelektrana se nalazi u Rumunjskoj, te trenutačno ima snagu od 387,5 MW, a trebala bi pri svom završetku imati snagu od 600 MW.

Vjetroelektrana se nalazi u pokrajini Dobrogea, otprilike 117 km od Crnog mora, a u potpunosti je u vlasništvu Češke ČEZ grupe koja je projekt otkupila od tvrtke Continental Wind Partners (CWP). Prvi vjetroagregat je u pogon ušao 1.6.2010., a pri svom završetku će imati 240 vjetroagregata. Sama vjetroelektrana bi trebala biti završena do kraja 2012., a gradi se u dvije faze. 1. faza Fantanele je već dovršena, a faza 2 Cogealac je u gradnji. Fantanele se sastoji od 139 vjetroagregata, a Cogealac će imati 101 vjetroagregat.

Ukupna investicija u vjetroelektranu iznosi 1,1 milijardu eura, a na izgradnji radi 100 lokalnih radnika. Za korištenje zemlje ČEZ će zemljoposjednicima isplaćivati do 3.000 eura godišnje.

Za vjetroelektranu se koriste GE-ovi vjetroagregati, i to pojedinačne snage 2,5 MW - model 2,5xl koji imaju 100 metara visinu osi i 100 metara promjer rotora. Ti vjetroagregati su proizvedeni u GE-ovoj tvornici Salzbergen u Njemačkoj. Uvjeti vjetra na lokaciji su idealni za ovaj tip vjetroagregata, a sama vjetroelektrana se rasprostire na 1.100 hektara.

Kada bude u potpunosti dovršena krajem ove godine, ova vjetroelektrana bi trebala držati skoro 10% tržišta obnovljivih izvora energije u Rumunjskoj, uključujući i velike hidroelektrane.  Vjetroelektrana se spaja na prijenosnu mrežu Rumunjskog operatora mreže Transelectrica.

Izvor: www.cez.cz, www.businessgreen.com, www.digitaljournal.com

Tags:     europa      kopnena      vjetroelektrana      fantanele-cogealac      rumunjska      čez grupa      ge      vjetroagregati
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?