Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Pitanje 7.: Kako zamišljate hrvatsku energetsku budućnost? Što nam je potrebno kako bismo to ostvarili? E-mail
Autor Uredništvo   
Petak, 02 Prosinac 2011 01:00

Sedmo pitanje smo odlučili ne komentirati, neka riječi  stranaka govore same za sebe. Također, s obzirom da su nam navedeni zaista i poslali odgovore, nećemo uopće stavljati detalje iz programa drugih stranaka, čime svima koji su nam odgovorili odajemo svojevrsno priznanje, jer su potrošili vremena da bi nam odgovorili na pitanja, što bi u demokraciji trebao biti primjer koji bi svi trebali slijediti. A usto, na ovoj stranici smo već više puta iznosili svoje viđenje energetske budućnosti i komentirali što i kako treba promijeniti za ostvarenje iste - prema tome tu naš komentar više nije potreban.

Kako zamišljate hrvatsku energetsku budućnost? Što nam je potrebno kako bismo to ostvarili? Parlamentarni izbori 2011.

HSLS

Republika Hrvatska zavisi o uvoznoj energiji jer odnos ukupne proizvodnje i ukupne potrošnje primarne energije iznosi 48%, a predviđa se da će se u budućnosti dalje smanjivati te da će u 2030. godini biti oko 28%. Dakle, za dvadesetak godina Hrvatska će više od 70% svojih energetskih potreba pokrivati uvozom energije. Glavni cilj RH je osigurati uravnotežen razvoj energetskog sustava, koji će hrvatskim građanima i hrvatskom gospodarstvu omogućiti kvalitetnu, sigurnu, dostupnu i dostatnu opskrbu energijom.

Radi povećanja sigurnosti i konkurentnosti opskrbe treba razvijati elastični energetski sustav s raznolikim izvorima i pravcima dobave energije. Posebnu pozornost treba usmjeriti na ovisnost o uvozu nafte, na sigurnost opskrbe prirodnim plinom i visoku ovisnost o električnoj energiji iz uvoza. Radi mogućih poremećaja na globalnom tržištu energije, potrebno je formirati operativne i obvezne zalihe nafte i naftnih derivata te izgradnjom podzemnih skladišta prirodnog plina na teritoriju Republike Hrvatske povećati sigurnost opskrbe domaćeg tržišta naftom, naftnim derivatima i prirodnim plinom. Sigurnost opskrbe energijom može se povećati iskorištavanjem vlastitih resursa i potencijala, učinkovitom uporabom energije, raznolikošću korištenih energijskih oblika i tehnologija, raznolikošću dobavnih pravaca i izvora energije te uporabom obnovljivih izvora energije.

HDSSB

Hrvatska energetska budućnost je u maksimalnom korištenju domaćih kapaciteta, razvitku proizvodnje iz OIE i racionalnoj potrošnji energije. Također je potrebno razvijati domaću proizvodnju tehnologije te stalno pratiti tehnološki napredak. Da bismo to ostvarili prvenstveno nam je potrebna sposobnost i pamet naših ljudi kojima će politika omogućiti razvitak energetike na stručnim temeljima bez uplitanja politike.

HSS

Kao i druge razvijene europske države želim da Hrvatska ostvari potpuno pokriće vlastitih energetskih potreba bazirano u potpunosti na uporabi obnovljivih izvora energije. O tome treba početi već danas razmišljati te osmisliti načine i mjere za ostvarenje tih ciljeva. Kad se promatra energetski sektor, svaka se investicija mora promatrati s vremenskim rasponom korištenja te investicije uzimajući u obzir budućnost te investicije i eventualne negativne učinke po druge ciljeve. Nama treba postavljanje energetskih ciljeva koje mora biti zasnovano na konsenzualnom dogovoru društva (jasno dogovoreno što želimo, a što ne želimo – npr. hoćemo energetsku neovisnost, nećemo nuklearnu opciju). Tada postizanje tih ciljeva neće ovisiti o promjenama političkih struktura, promjenama konzultanata, trošenju resursa i sredstava na nepotrebna istraživanja i studije tj. na nešto za što smo odlučili da ne želimo. Ostvarenje dogovorenih ciljeva bit će obveza svim nosiocima vlasti. Ono što može biti predmet rasprava i sučeljavanja različitih opcija jest put ostvarivanja toga zacrtanoga zajedničkoga cilja.

Mirela Holy, saborska zastupnica SDP-a i predsjednica Savjeta za zaštitu okoliša SDPH

 

Ja sam uvijek optimistična pa u hrvatsku energetsku  budućnost gledam optimistično. Energetika je jedno od tri ključna područja, uz vodni sektor i proizvodnju hrane, u kojima se vidi koliko je neka država samostalna i samoodrživa. U sadašnjem trenutku, dvadeset godina od osamostaljenja, u smislu zadovoljavanja energetskih potreba  stanovništva Hrvatska nije samostalna i samoodrživa. Da bismo to realizirali potrebno nam je vjere u nas same, dobra priprema kroz realne politike, projekte i programe te puno radne discipline i poštenja.

Tags:     izbori      energetika      obnovljivih izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?