Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Obnovljivi izvori energije - MINGORP E-mail
Autor Edo Jerkić   
Utorak, 22 Veljača 2011 14:45

MINGORP je darovnicom svjetske banke pokrenuo portal o obnovljivim izvorima energije na adresi oie.mingorp.hr. Tu vijest smo već objavili uoči prošlotjednog seminara o fotonaponskim sustavima gdje je cijeli portal od strane MINGORP-a i predstavljen stručnoj zajednici.

OIE MINGORPTakav portal bi mogao postati značajan korak naprijed u razvoju obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj iz razloga što na jednom mjestu daje pregled cjelokupnog zakonskog okvira koji se odnosi na razne veličine i tehnologije obnovljivih izvora energije. Isto tako daje relativno detaljan uvid u stanje postojećih i projekata u razvoju kao i savjetnički centar za OIE.

Ipak, teško je prijeći preko činjenice da se takav jedan informativni centar o primjeni OIE u Hrvatskoj trebao pojaviti još u vrijeme kada su se donosili i prvotni (također i još uvijek važeći) podzakonski akti koji reguliraju upotrebu obnovljivih izvora energije. Na taj način bi se spriječilo puno nesporazuma i netransparentnosti u proteklim godinama, te bi Hrvatska možda bila bliže svom za 2010. zadanom cilju od 5,8% obnovljivih izvora energije.

MINGORPTakođer, čitajući prezentacije s osnovnim informacijama o obnovljivim izvorima energije na ovoj web stranici (a posebno se to odnosi na 'OIE - općenito') teško se oteti dojmu da bi na jednoj službenoj stranici ministarstva trebao stajati jedan informativniji, a posebno recentniji sadržaj koji bi ujedno bio kvalitetniji i sa manje pogrešnih navoda i informacija u samom tekstu. Slično se odnosi i na interaktivnu kartu registra OIEKPP koja je umjesto korištenja Silverlight tehnologije i preklapanja rasterskih podloga mogla biti potpun i pravi GIS sustav podataka.

No, to već pomalo spada u zonu cjepidlačenja. Ako pretpostavimo da se kvalitetniji i sveobuhvatniji sadržaji koji daju informacije o radu i upotrebi OIE mogu naći na puno drugih mjesta u web prostoru, i da je interaktivna karta izuzetno interesantno pomagalo (probajte se ne igrati jednom kad je otvorite - http://oie-aplikacije.mingorp.hr/InteraktivnaKarta/) u identifikaciji budućih projekata, onda pravih zamjerki nema. Posebno treba pohvaliti pregledne statistike projekata OIE, kao i e-obrasce putem kojih će od sada biti moguća registracija projekata (naravno uz svu i dosada potrebnu dokumentaciju) za PEO. Također treba pohvaliti sveobuhvatno i prilično jasno prezentiranje zakonskog okvira za razvoj projekata OIE. Ostaje nam samo poželjeti da se isti provodi na adekvatan način kako bi se što više predviđenih projekata i ostvarilo.

I na kraju jedna osobna zamjerka osnivača ovog portala MINGORP-u - u sekciji s linkovima na ostale novosti o OIE ovaj portal zasada nije naveden, što mi naravno smatramo propustom.

OIEKPP karta

Tags:     obnovljivi izvori energije      mingorp      registar projekata      PEO      zakonski okvir      zakonodavstvo      administracija      interaktivna karta      OIE
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?