Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Zašto u Hrvatskoj nema vjetroelektrana? E-mail
Autor Edo Jerkić   
Ponedjeljak, 15 Studeni 2010 14:22

Kraj je 2010. godine. Prije točno tri i pol godine donesen je prvi paket podzakonskih akata koji je trebao poslužiti uređenju tržišta obnovljivih izvora energije i kogeneracije, te stvoriti poticajno okruženje za razvoj takvih projekata.

Još tada je stručna zajednica upozoravala na probleme koje ćemo imati i imamo s dotičnim pravilnikom. Između ostaloga u jednom članku je postavljen cilj o sudjelovanju obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji električne energije u Hrvatskoj sa 5,8%. Također je navedeno da nijedna tehnologija u tom energetskom miksu ne smije zauzeti preko 80% tržišta. Time se prvenstveno pokušalo spriječiti da vjetroelektrane, zbog svoje veličine, atraktivnosti i učinkovitosti zauzmu cijelo tržište. I tako, uz malo igranja s brojkama došlo se do brojke od 360 MW vjetroelektrana koje bi trebalo izgraditi i poticati do kraja 2010. godine da bi se ostvario zadani cilj. Istovremeno je EIHP pri izradi stručne studije mogućnosti prihvata vjetroelektrana u Hrvatski elektroenergetski sustav kao brojku koja se trenutno može prihvatiti dobio istih 360 MW.

Rok za ostvarenje tog cilja, u trenutku kada su na mrežu bile priključene tek pionirska vjetroelektrana Ravne 1 u Pagu i vjetroelektrana Trtar-Krtolin kod Šibenika je bio tri i pol godine. Što je inače normalno vrijeme razvoja i izgradnje vjetroelektrane u razvijenim zemljama s dobrom legislativom i pravom političkom voljom za implementaciju vjetroelektrana. Ukupna instalirana snaga te dvije vjetroelektrane bila je tek neznatno manja od 17 MW. Vrijedi napomenuti da je u tom trenutku u visokom stupnju pripremljenosti bilo još nekoliko velikih projekata, koji bi, da su bili realizirani sukladno predviđenim rokovima danas bacili sasvim drugo svijetlo na ukupnu instaliranu snagu vjetroelektrana u Hrvatskoj. Vrlo vjerojatno bi se danas i o nama pričalo kao o jednoj naprednoj zemlji u tom smislu, koja slijedi Europske i svjetske trendove i koja svoje ciljeve u ostvarenju izgradnje vjetroelektrana ne samo dostiže, nego i prebacuje – jer to je Europska i svjetska realnost u ovom sektoru. Rekordi se ruše gotovo svaki mjesec, ciljevi se ostvaruju i nekoliko godina unaprijed i konstantno se revidiraju na više.

VE Ravne 1

Ovako, umjesto 360 MW čiste, predviđene energije koja bi značajno smanjila potrebu za uvozom daleko skuplje energije, koja bi otvorila nova radna mjesta, pokrenula jednu dosada nepostojeću granu gospodarstva kod nas, i energiju  koju su Hrvatski građani već platili kroz naknadu za poticanje obnovljivih izvora koju plaćaju na svakom računu HEP-u zadnjih tri i pol godine – a cifra koja se skupila je pozamašna i „skuplja prašinu“ – umjesto toga imamo nešto manje od 70 MW raspodjeljenih u četiri vjetroelektrane (VE Ravne 1, VE Trtar-Krtolin, VE Orlice, VE Vrataruša) i jedno testno postrojenje (Končar – Pometeno brdo), još 9,2 MW (VE ZD6) izgrađeno i u testnom pogonu, ali koji neće biti spojeni na mrežu prije kraja godine i hrpu velikih nerealiziranih projekata koji svoj red čekaju već nekoliko godina. Pri tome treba napomenuti i da će VE Vrataruša, kao zadnja izgrađena vjetroelektrana tek krajem ove ili početkom sljedeće godine ostvariti pravo na poticajnu cijenu proizvedene električne energije, što znači da će i ona jedva, ako uopće ući u kvotu od 70 MW do kraja 2010. Bez nje, ukupna instalirana snaga je nekih 27 MW.Index članka
Zašto u Hrvatskoj nema vjetroelektrana?
Uzroci
Uzroci #2
Kako dalje
Sve stranice
 
Komentari (1)
Upit
1Petak, 19 Studeni 2010 23:31
Vladimir Sever
Na određenoj lokaciji bi postavili vjetroturbine cirka 50 megavata , pa me interesira koja institucija daje odobrenje da se tih 50 megavata tamo može instalirati... HEP ili netko drugi

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?