Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Ušteda vode uz pomoć vjetroelektrana (dio 3.) E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 20 Lipanj 2014 00:24

EWEA je ove godine izdala izvještaj o uštedi potrošnje vode korištenjem vjetroelektrana, čije ćemo najzanimljivije dijelove predstaviti u nekoliko članaka na našim stranicama. U trećem, završnom dijelu daje se pregled uštede vode uz pomoć energije vjetra.

Izbjegnutra potrošnja i troškovi vode korištenjem energije vjetra

Korištenjem vjetroelektrana je tokom 2012. godine izbjegnuta potrošnja 1,2 milijardi metara kubičnih vode, što je otprilike potrošnja vode u 22 milijuna kućanstava Europske Unije. Prema studiji Europske Komisije će energija vjetra ovisno o scenariju proizvesti 313 do 331 TWh električne energije godišnje do 2015. godine. Do 2030. bi se pak trebalo proizvoditi od 807 do 1.198 Twh električne energije. Ako se predvidi da će vjetroelektrane u potpunosti zamijeniti miks fosilnih goriva i nuklearne energije izbjeći će se potrošnja 1,66 do 1,75 milijardi metara kubičnih vode godišnje do 2015. godine, te 4,3 do 6,4 milijardi kubičnih metara vode do 2030. godine.

Europska agencija za okoliš objavljuje cijene vode u različitim ekonomskim sektorima (poljoprivreda, industrija i kućanstva). Ipak, procjena prosječnih troškova potrošnje vode na području Europske Unije je kompleksna zbog nedostatka usporedivih informacija. Za industrijsku potrošnju je tako dostupna cijena od 1,4 eura po metru kubičnom krajem 1990-ih. Ako se uzme u obzir godišnji rast cijena od 2% može se procijeniti da je današnja cijena otprilike 1,92 eura po metru kubičnom. Ako se i dalje uzme prosječna indeksacija od 2% godišnje cijena bi do 2030. godine trebala iznositi 2,74 eura po metru kubičnom. Naravno cijena vode nije ista u pojedinim državama Europske Unije, stoga je za studiju uzet prosjek Europske Unije. Prema podacima iz 1998. godine najveća cijena vode u kućanstvima je tako bila u Njemačkoj (Berlinu), a najniža u Italiji (Rimu). To je naravno bilo prije proširenja EU novim članicama gdje se može pretpostaviti niža cijena vode zbog nižeg standarda. EWEA-ina procjena cijena vode od 2012. godine do 2030. godine može se vidjeti u tablici ispod.


Slika 1: Procjena prosječnog troška vode u EU

Kada se uzme procijenjena proizvodnja iz vjetroelektrana prema studiji Europske komisije do 2050. godine, te procjena cijene vode ispada da su se korištenjem vjetroelektrana izbjegli troškovi vode u iznosu od 3,4 do 3,6 milijardi eura do 2015. godine, odnosno 6,4 do 7,3 milijardi eura do 2020. godine, te 11,8 do 17,4 milijardi eura do 2030. godine. S obzirom na razvoj vjetroelektrana u Europe može se sa priličnom sigurnošću reći da će prava brojka biti negdje između te dvije. Tablica izbjegnutih troškova može se vidjeti na prikazu ispod.

 


Slika 2: Procjena izbjegnutih troškova vode u milijunima eura - tamno plava uobičajeni scenarij, svijetlo plava s više vjetroelektrana od planiranog

Izvor: www.ewea.org

Tags:     ewea      voda      troškovi      energija vjetra      električna energija      vjetroelektrane      euri
Vezane vijesti
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?