Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

IEA objavila Tehnološki plan razvoja vjetra za 2013. godinu - drugi dio E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 09 Prosinac 2013 22:43

Danas u svijetu postoji sve veća potreba za ubrzanim razvojem naprednih energetskih tehnologija kako bi se odgovorilo na svjetske izazove čiste energije i klimatske promjene i krenulo putem održivog razvoja. Kako bi se smanjile emisije prema zamišljenom scenariju, IEA pokušava razviti seriju globalnih tehnoloških planova razvoja pod međunarodnim vodstvom i u bliskoj konzultaciji sa industrijom. Ove tehnologije su podjednako podijeljene sa strane potražnje i potrošnje, te uključuju nekoliko planova razvoja obnovljivih izvora energije.

Konačni cilj je napredni globalni razvoj i razvoj ključnih tehnologija kako bi se dugoročno smanjilo globalno povećanje temperature na 2 stupnjeva celzijusa. Ovi planovi će omogućiti vladama i industrijama, zajedno sa financijskim partnerima da identificiraju potrebne korake te implementiraju mjere za ubrzani razvoj potrebnih tehnologija.

Plan razvoja je dugoročan s time da su istaknuti potrebni ciljevi u idućih pet do deset godina. To je zato što su akcije u idućih 10 godina ključne kako bi se postiglo dugoročno smanjenje emisija. Prema jednom drugom IEA-inom izvještaju (ETP – Energetska tehnološka perspektiva 2012.) potrebno je ranije od predviđenog ugasiti čak 850 GW termoelektrana na ugljen kako bi se limitirale klimatske promjene u pogledu ograničavanja porasta temperature od 2 stupnjeva celzijusa.

Logička podloga za vjetroelektrane u ukupnom energetskom kontekstu

ETP 2012 predviđa da, ukoliko ne dođe do promjene politike, će se CO2 emisije iz energetskog sektora povećati za 84% do 2050. godine u odnosu na 2009. godinu. ETP 2012 uspoređuje različita tehnološka rješenja kojima se može smanjiti taj rast: veću energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije, nuklearnu energiju i skoro potpunu dekarbonizaciju proizvodnje iz fosilnih goriva. Umjesto da se računa maksimalno korištenje pojedinog rješenja, ETP 2012 model računa najjeftiniji miks kojim bi se postigle emisije za limitiranje klimatskih promjena na 2 stupnjeva celzijusa.

ETP pokazuje da vjetar može isporučiti 15 do 18% potrebnog smanjenja emsija ugljčnog-dioksida u elektroenergetskom sektoru do 2050. godine, što je rast s obrzirom na perspektivu iz 2008. kada se procjenjivalo 12%. Taj rast je nastao zbog visokih cijena nuklearne energije i sporijeg razvoja CCS-a (hvatanje i spremanje ugljik-dioksida u termoelektranama na ugljen) i pojeftinjenja vjetroelektrana i drugih obnovljivih izvora energije.

Energija vjetra je dostupna po cijelom svijetu, te može pomoći u smanjenju ovisnosti o uvozu energije. Isto tako nema rizika cijene goriva koje je besplatno. Energija vjetra potiče energetsku raznolikost, te stabilizira proizvodnju električne energije dugoročno. Osim toga energija vjetra nema direktnih emisija stakleničkih plinova, te ne troši vodu. To je posebno bitno u regijama gdje je vruće i suho.

Svrha ažuriranja tehnološkog plana razvoja

Prvi Tehnološki plan razvoja vjetra je bio jedan od prvih planova IEA općenito. Ovaj dokument je nadogradnja prijašnjeg dokumenta, te pokazuje razvoj tokom zadnje četiri godine i predstavlja ažurirane ciljeve i akcije. Ovaj novi Tehnološki plan razvoja predstavlja novu viziju koja uzima u obzir razvoj tehnologije vjetroelektrana, kao i promjene trendova u ukupnom energetskom miksu.

Izvještaj predstavlja detaljnu procjenu napretka tehnologije koji je potreban da se dostignu ambiciozni ciljevi iz ove vizije. Glavni cilj je iznaći mjere da se poboljša razvoj tehnologije vjetroelektrana, te smanje troškovi proizvedene energije sa ciljem veće konkurentnosti koja je potrebna za te velike investicije.

U dokumentu se navode i ne ekonomske barijere koje usporavaju razvoj, te identificiraju potrebne političke akcije da se te barijere svladaju. Stoga je cijela svrha dokumenta identificirati akcije i vremenski okvir za postizanje većeg korištenja vjetroelektrana sa ciljem smanjenja globalnih emisija ugljičnog-dioksida. Mnoge zemlje tek sada kreću u razvoj te tehnologije. Stoga se vremenski okvir treba uzeti kao indikitavan, a ne kao apsolutan. Pojedinačne zemlje će morati izabrati prioritete ovisno o industrijskoj politici i energetskom miksu.

Sam plan je napravljen kao podloga za sve zainteresirane u razvoj energije vjetra, te daje ukupnu konzistentnu sliku energije vjetra na svjetskom nivou. Njen je dodatan cilj potaknuti iste planove na nacionalnom nivou.

Sadržaj i struktura plana

Sam plan je rađen uz pomoć cijelog sektora energije vjetra i svih njenih dijelova. Plan ima sedam sekcija koje ćemo proći u ovoj seriji članaka, a prva je trenutačno stanje industrije vjetra i razvoj od 2008. godine, nakon čega se obrađuju budući ciljevi te potencijali za smanjenje troškova.

Ostali dijelovi opisuju specifične zadaće kako bi se riješili glavni izazovi u razvoju vjetra, a to su razvoj tehnologije, prijenos i integracija na mrežu, te razvoj političkog okvira, međunarodna suradnja i sudjelovanje javnosti.

Zadnji dio plana predstavlja iduće korake i kategorizira akcije za zainteresirane kako bi im pokazao kako uspješno implementirati plan, te postići globalne ciljeve za korištenje vjetroelektrana.

Idući tjedan ćemo pisati o prvom dijelu plana koji se bavi razvojem industrije od 2008. godine.

Tags:     energija vjetra      međunarodna energetska agencija      vjetroelektrane      iea      tehnološki plan razvoja
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?