Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Europska industrija energije vjetra suočava se s manjkom radne snage E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 06 Kolovoz 2013 10:44

Industrija energije vjetra u EU u prošlom je desetljeću ostvarila značajan porast zbog kojeg se trenutno suočava s manjkom stručne radne snage. Svake godine u industriji nedostaje 7.000 kvalificiranih radnika, te ukoliko se nešto ne promijeni u trendovima ta brojka mogla bi do 2030. godine porasti na 15.000.

Novo izvješće objavljeno je od strane platforme European Wind Energy Technology Platform (TPWind), a zasniva se na istraživanju koje je provela konzultantska kompanija za obnovljive izvore energije GL Garrad Hassan pod nazivom "Workers wanted: The EU wind energy sector skills gap". Svih 78% kompanija, koliko je odgovorilo na istraživanje, izjavilo je kako vrlo teško pronalaze kvalificirane radnike i sve to u Europskoj uniji koja se trenutno suočava sa stopom nezaposlenosti od 11%, dok kod mladih ta stopa iznosi čak 20,9% (5,5 milijuna ljudi od 15 do 24 godine).

Predviđanja nedostatka radnih mjesta

Postoje različiti razlozi koji su doveli do ovakvog stanja, a oni uključuju ubrzani rast sektora – postavljeni kapaciteti porasli su sa 13 GW u 2000. godini na 100 GW u 2012. godini, što premašuje sva očekivanja; umirovljeni radnici nisu dobili nove zamijene zbog nedostatka novih inženjera, te općeniti nedostatak studenata sa STEM vještinama (science, technology, engineering, mathematics), ističe Filippo Gagliardi, voditelj projekta za EWEA-u i voditelj i koordinator TPWind.

Nedostatak inženjera sa STEM vještinama već sada predstavlja jedan od najvećih problema koji će u budućnosti postati još značajniji sukladno rastu potražnje za poslovima održavanja i vođenja vjetroelektrana. Kako bi se riješio ovaj problem u izvješću se predlaže uvođenje više radionica, tečajeva i poticaja za edukacijom, a samu edukaciju u određenim bi segmentima držali i vodeći stručnjaci industrije. Uz to, industrija i sveučilišta zajedno bi mogli osiguravati stipendiranja i školarine.

Dodatno je potrebno prilagođavanje zakonodavnog okvira kojim bi se koordinirala suradnja između industrije i sveučilišta, tečajeva na razini Unije, te stavio naglasak na tečajeve upravljanja i održavanja. Provođenjem ovih koraka i osiguravanjem pristupa novoj radnoj snazi energija vjetra će moći nastaviti imati ključnu ulogu u prijelazu na sustav obnovljivih izvora energije, te će moći pomoći daljnjem gospodarskom rastu i stvaranju stotine tisuća novih radnih mjesta.

 

http://www.ewea.org

Tags:     TPWind      GL Garrad Hassan      istraživanje      radna mjesta      zapošljavanje      2030
 
Komentari (1)
FME-Nizozemska, za poslovnu suradnju
1Utorak, 20 Kolovoz 2013 11:55
Marijan Francetić
Poštovani, moja kolegica iz Nizozemske Irena Rožić htjela bi ostvariti poslovnu suradnju sa Vama pa Vas molim da je kontaktirate na mail: ireni.rozic@gmail.com
Ona u Nizozemskoj ima kompaniju koja se bavi internacionalnim posredništvom na projektima vjetroelektrana na kopnu i na moru te ima jako veliku mrežu poslovnih subjekata u tom podrućju.
Irena je u Nizozemskoj magistrilala menađment te već 20 godina živi tamo i radi u velikim korporacijama.
Molim Vas da je kontaktirate kako bi Vam mogla osobno predstaviti sebe i svoju kompaniju.
Hvala na razumjevanju.
Lijep pozdrav!
Marijan Francetić
email. marijan.francetic@gmail.com

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?